Már nem lehet repülőről végezni a kémiai szúnyoggyérítéseket (Kesztelyi TV)

Az EU szabályozása miatt 2020-tól már nem lehet repülőről végezni a kémiai szúnyoggyérítéseket, ezért gépjárművekről juttatják majd ki a permetet. A Balatoni Szövetség szakértői felkészülnek a változásra. A 2019-ről megmaradt forrást pedig átcsoportosítják a következő szezonra. Tavaly a Balaton térségében három biológiai és négy kémiai légi gyérítés történt.

2019 nyara volt az utolsó szezon, amikor légi-kémiai technológiával gyéríthették a vérszívókat – nem csak a Balatonnál, hanem az Európai Unióban. Jelentős változás, hogy 2020-tól az EU kivonta azokat a szereket, amiket ilyen módon lehetett alkalmazni.  Ez egy komoly változás az önkormányzatok életében – mondta el a Balatoni Szövetség (BSz) decemberi közgyűlésén Sárközi Árpád. A tanácsadó 2002 óta szervezi a Balatoni Szövetség megbízásából a szúnyoggyérítéseket.

„Földről vajon elérhető mindaz a terület, amiket eddig elértünk? Ez a nagy kérdés. Nagyon bizakodóak a szakértőink, bizakodó a kivitelező és természetes – fiatal koromnál fogva – nekem is, ezt fölvállaltam, szeretem a kihívásokat. Bízzunk benne, tanulóév lesz és szívesen egy év múlva beszámolok Önöknek , hogy hol tartunk” – idézi a Keszthelyi Tv Sárközi Árpádot, a BSz tanácsadóját.

A földi gyérítés során egy speciális kisteherautóról juttatják ki a permetet, így javarészt az utak befolyásolják, hogy hol tudják gyéríteni a vérszívókat. Létezik színtelen és fehér színű permet, ezek a szakértő szerint természetesen nem ártalmasak az emberre. Az új szerek már nem tartalmaznak foszfort és így már a méhekre sem veszélyesek.

2019-ben a Balaton térségében három biológiai és négy kémiai légi gyérítés történt. A központi beavatkozásokat a katasztrófavédelem, míg a Balaton térségében a Balatoni Szövetség végezte. A szakértők szerint megfelelő időben, kellő hatékonysággal sikerültek a beavatkozások. A kémiai gyérítést a már lárvából kikelt, repülő vérszívók ellen lehet alkalmazni, míg a biológiai módszert a tenyészőhelyeken végzik.

„Egy biológiai gyérítés – ha jó időben történik – az két kémiai gyérítést előz meg, úgyhogy mindenképpen fontos, hogy erre még nagyobb hangsúlyt fektessünk” – mondta Balassa Balázs, a BSz társelnöke.

A Balatoni Szövetség az önkormányzatok befizetéseiből végzi a gyérítéseket. A korábbi évek tapasztalatai alapján 2019-ben tartalékot képeztek arra az esetre, ha ősszel is sok lenne a vérszívó. Mivel erre nem volt szükség, 2020-ra átcsoportosították ezt a forrást.