Töretlen népszerűségnek örvend a híres kék turistaút (turistamagazin.hu)

Másfélszer annyian járták végig tavaly az Országos Kéktúra útvonalát, mint 2018-ban. 404-en teljesítették az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, 1168 km hosszú  szakaszt. Az elmúlt 60 évben összesen 6823-an járták be a teljes OKT-t- számol be honlapján a Magyra Természetjáró Szövetség.

A mostani szám kiugrónak számít, még annak ellenére is, hogy az elmúlt öt évben egyre többen kezdték el a túrát. Népszerűbb lett a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra is, míg előbbit 185-en, utóbbit 130-an teljesítették tavaly, ez 30 és 50%-kal több volt, mint előző évben.

Az  Országos Kéktúra  története 1938-ig nyúlik vissza, a teljesítőket pedig 1951-től tartják számon. A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja a túraútvonal működését.

Minden 1930-ban kezdődött. Ekkortájt már egységesített turistajelzések vezettek a terepen és a folyamatos turistaút-hálózat bővítése kapcsán született meg egy tájegységeket összekötő, az egész országon átívelő főútvonal gondolata. Az eredeti ötlet szerint az út piros jelzésű lett volna, de végül a Magyar Turista Szövetség a kék szín mellett döntött, mert a kijelölt útvonal már több helyen is ezzel a színnel volt felfestve. A teljes útvonal elkészültéig 1938-ig kellett várni, mint ahogy a névadásra is. Több ötlet is felmerült a túraút elnevezésére: Turisták Nagyútja, Országos Fővonal, Országos Turista Útvonal, Országos Kék Út, Országos Kék-jelzés, vagy egyszerűen csak Nagyút vagy Kékút, de végül a névadásban a hazafias gondolkodás mellett döntő szerepet játszott, hogy a szövetség vezetői nagy társadalmi, politikai és egyházi támogatást reméltek a Szent István Túra elnevezéstől. Hatására több elzárt területet sikerült megnyitni a szervezetten túrázók számára.

A túra történetéről a turistamagazin.hu közöl összefoglalót.