Gyors, csendes váltás a tihanyi intézet élén – a Kutatóközpont elhatárolódott Jordán nyilatkozatától (frissített)

A még az Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) honlapjának tanúsága szerint már nem Jordán Ferenc az intézmény vezetője. A gyors váltás hátterében a távozó igazgató erős szakmapolitika bírálata állhat.  Dr. Erős Tibor mint új megbízott igazgató a hirbalaton.hu megkeresésére annyit közölt, elsődleges feladata az intézet ÖK-ról történő leválásának koordinálása és a szakmai munka zökkenőmentes folytatásának kezelése. Hosszútávú célokat nem tud megfogalmazni, lévén megbízása áprilisig tart. Az ÖK elhatárolódott Jordán Ferenc napokban nyilvánosságra került nyilatkozatától.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy novemberben tudatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel, hogy három, jelenleg egy-egy kutatóközponthoz tartozó intézete kiválik a kutatóközpontból, és tevékenységét önálló kutatóhelyként folytatja tovább a hálózaton belül.

Az egyik, újra önállóságot kapó intézmény a BLI, azonban a döntéshozók ezt nem Jordán Ferenc, a mostani igazgató vezetésével tervezik – értesült már akkor a hirbalaton.hu.

Információink szerint az átszervezés még hónapokig eltart, a gyors vezetőváltást Jordán Ferenc valaszonline.hu-nak adott, éles hangú, személyeskedéstől sem mentes nyilatkozata válthatta ki, amelyben utal arra is , hogy a BLI értékes ingatlanja veszélybe kerülhet.

 

Az ÖK elhatárolódott

A kutatóközpont honlapján az a szűkszavú reagálás jelent meg Jordán Ferenc nyilvánosságot kapott interjúja után:

“Az Ökológiai Kutatóközpont vezetése elhatárolódik Jordán Ferenc volt BLI igazgató Válasz Online-ban 2020. december 6-án megjelent nyilatkozatának túlzó és általánosító jellegű állításaitól, a központunkban folyó kutatások minőségét érintő sommás kritikáitól, valamint a nyilatkozatnak olykor az emberi méltóságot sértő stílusától. Az Ökológiai Kutatóközpont vezetésének az interjúról előzetes tudomása nem volt.”

 

Jordán Ferenc egy évvel ezelőtt, a hirbalaton.hu-nak adott szókimondó interjújában még bizakodó volt, azt nyilatkozta, hogy “remote” üzemmódból ébredezik az intézmény.

A BLI honlapjának nyitó oldalán jelenleg az alábbiak olvashatóak, amiből kiderül, az új vezető, Dr. Erős Tibor is tevékenykedik a helyi kutatásokban, továbbá Jordán Ferenc megmaradt az egyik kutatócsoport vezetőjének:

 

“Tisztelt Látogató!

Intézetünk az alábbi témakörökkel foglalkozik:

 • A Balaton halainak ökológiája (csoportvezető: Erős Tibor).
  A tó és befolyó vizeinek őshonos, invazív és betelepített halait kutatjuk.
 • Metaközösségi ökológia (csoportvezető: Horváth Zsófia).
  Az ökológiai közösségek közti térbeli kapcsolatok vizsgálata során kutatjuk a fragmentált és a foltos élőhelyek tulajdonságait, az élőlények terjedését.
 • Közösségi ökológia (csoportvezető: Schmera Dénes).
  Vizsgáljuk sok faj együttes viselkedését, a köztük kialakuló kölcsönhatásokat, a fajok gyakoriságának változását kutatjuk.
 • A Balaton kémiája, a víz minősége (csoportvezető: Záray Gyula).
  Kutatásaink a vízből kimutatható anyagokra, a gyógyszer származékokra, a műanyagszemcsék és ezeknek a tó élővilágára gyakorolt hatására irányulnak.
 • A Balaton élővilága (csoportvezető: Bernát Gábor)
  A tóban élő mikroszkópikus élőlények, a gerinctelenek, a nád és a vízinövények ökológiáját kutatjuk.
 • Mezokozmosz kísérletek (csoportvezető: Jordán Ferenc).
  Mesterséges, kicsiny tavakkal kísérletezünk. Azt vizsgáljuk, hogy a megjelenő fajoknak, a megemelt hőmérsékletnek, a több tápanyagnak milyen hatása van a kicsiny vízi ökoszisztémák életére.

Erős Tibor
igazgató”