Már milliós négyzetméterárakkal is találkozhatunk a Balatonnál (portfolio.hu)

A Balaton környéki üdülőövezetekben tavaly 400 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a Takarék Index adatai alapján. Ettől azonban jócskán eltérnek az egyes járásokban, városokban lévő átlagok. A Balatonnál a Siófoki járás parti része számított a legdrágábbnak 2019-ben, a második helyen a Balatonfüredi járás parti része, míg a harmadikon a Fonyódi járás parthoz közeli része állt- írja a portfolio.hu.

 

A legnépszerűbb, vagy nagyobb Balaton menti városok közül 2019-ben sorrendben Balatonlelle, Siófok, Zamárdi, Alsóörs, Balatonfüred és Balatonalmádi voltak a legdrágábbak. A legdrágább települések listájának sorrendje némileg meglepő lehet, ugyanis a Balatonfüred és környéki ingatlanárak, vagy olyan fesztiválhelyszínek, mint Zamárdi kerül általában a lista elejére. Az ingatlan.com-on szereplő éppen aktuális kínálati árakat elnézve, amelyek az átlagos állapotú 80 és 120 négyzetméter közötti családi házakra vonatkoznak, már másként alakul a legdrágábbak sorrendje: Balatonfüredet Alsóörs követi, harmadik helyen pedi Zamárdi áll az ebben az ingatlankategóriában.

A vizsgált települések közül hármat leszámítva (Balatonlelle, Siófok, Fonyód) mindenhol magasabbak most a kínálati négyzetméterárak, mint a tavalyi valós adásvételeknél jegyzett adatok voltak. Mindez, annak ellenére történik, hogy a lakásárak emelkedésének megtorpanását lehetett látni az elmúlt félévben. Igaz ugyanakkor, hogy a budapesti lakásárakban végbemenő stagnálás, – ahogyan az lenni szokott – a vidéki városokat, kisebb településeket csak pár negyedéves csúszással éri el.

a teljes cikk itt olvasható.