Már készül a zalai zászlósbor, megyei összefogás bontakozik ki az ágazatban (zaol.hu)

A közelmúltban rendezett zalai borversenyen két pincészet is kiválóan szerepelt, az aranyérmes nedűk több mint 20 százalékát a Cezar Winery és a Kányavári Borbirtok borai érdemelték ki. Miközben a zaol.hu munkatársa a két borászat tulajdonosával és vezető borászaival beszélgetett, kiderült: komoly megyei összefogás van kialakuló­ban, hogy a zalai borok or­szágos ismertségre és népszerűségre tegyenek szert.

Van még mit javítani

A Zalai borvidék hazánk ha nem is a legrégibb, de – történelmileg igazolható – a legnagyobb magyar borvidéke volt egykoron. Sőt, az 1800-as években a legjobbak között tartották számon, nemegyszer előfordult, hogy nagy nemzetközi versenyeken is a legmagasabb minősítést kapták a zalai borok. A borvidék elismertsége mára ugyan kicsit megkopott, de az itt születő borok még mindig csodálatosak. Ezt ma már számos eredmény igazolja, s noha néhány borászatnak sikerült betörnie az országos piacra, azért a zalai borok népszerűségén van még mit javítani.

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen

– Az elmúlt 10-15 évben hatalmas szakmai és technológiai fejlődés történt a Zalai borvidéken, egyre több olyan pincészet van, ahol komoly szakértelmet halmoztak fel – mondja Jászberényi Dániel, a nagyradai Cezar Winery Kft. borászati csoportvezetője. – Amellett hogy a szaklapok rendszeresen beválogatják borainkat az elitbe, az országos versenyeken is remek eredményeket érnek el a zalai borok. Azaz a szakma már tudja, ezen a vidéken kiváló minőségű borok születnek, ennek ellenére széles körben még nem sikerült elismertséget és rangot adni a zalai boroknak.

De mitől is jó a zalai bor? – tettük fel a kérdést a szakembereknek.

– A talaj és a mikroklíma kiváló, egyaránt alkalmas fehérborok és vörösborok készítésére – magyarázza Beke Zoltán, a Kányavári Borbirtok főborásza, aki szerint a zalai borok frissek, világosak és savakban gazdagok. Tulajdonképpen ez adja különlegességüket is.