Makk Károly utca avató a „sziklák alatt” Badacsonytördemicen

Van egy ház a sziklák alatt, ahol Makk Károly élete utolsó tíz évét töltötte a lelkének oly kedves Badacsonytördemicen. Az odavezető utcát átnevezik a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, akinek egyik híres filmje, a “Ház a sziklák alatt” is a Badacsony lábánál játszódik. Május 17-én, pénteken 17 órakor lesz a település utcanév avató ünnepsége a badacsonylábdihegyi településrészen, a Római útról nyíló, volt Vadvirág utca elején – derül ki a meghívóból.

 

Mindenkit szeretettel vár Badacsonytördemic község önkormányzata és Horváth Zoltán polgármester egy rövid avatóünnepségre, utána pedig a Makk Károly utca 1. sz. ház kertjében a házigazda, Kiss Ramon és Viki, valamint Makk Károlyné egy beszélgetésre, koccintásra vagy pogácsázásra – a meghívó szerint.

2023 nyarán született meg a gondolat, hogy azt a kis utcát, ahol Makk Károly élete utolsó tíz évét töltötte az ő lelkének oly kedves ‘házban a sziklák alatt’ – hogy ezt az utcát róla kellene elnevezni. Felesége, Hanna, körbejárta a környékbeli ismerősöket aláírásokat gyűjtve és örömmel tapasztalta, hogy mindenki egyetértett a javaslattal. Szerették és tisztelték Makk Károlyt, aki aktívan részt vett a község életében, kulturális eseményein és úgy vélték, hogy ez méltó megemlékezés lenne számára.

Szántai Attiláné önkormányzati képviselő benyújtotta az önkormányzathoz a javaslatot, melyet a közgyűlés egyhangúlag elfogadott. És most eljutottunk a hivatalos átadáshoz is, mostanra  elkészült az utcanév tábla is.

Cserhalmi György színészt és Andor Tamás operatőrt kértük fel, hogy mondjon néhány szót Makk Károlyról, milyen volt vele együtt dolgozni, milyen volt vele filmet és történelmet csinálni. Valamint szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne róla megemlékezni és tisztelettel adózni emlékének

– áll a meghívóban.