Magánberuházó építene e-kikötőt Balatonföldváron (sonline.hu)

Már pályázható a Kisfaludy e-kikötő fejlesztési program támogatása. A Magyar Turisztikai Ügynökség felhívása szerint összesen 4 milliárd forint áll rendelkezésre balatoni kikötők bővítésére. A keretből öt-nyolc projekt támogatására lesz lehetőség. Balatonföldváron egy magánberuházó építene e-kikötőt.


Az e-mobilitás jegyében a cél egy olyan kikötőhálózat kiépítése, amely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására. Mostantól december közepéig akár 1 milliárd forintot elérő támogatásra pályázhatnak önkormányzatok és céges beruházók egyaránt. Balatonföldváron utóbbi, azaz egy magánbefektető építene elektromos hajók kiszolgálására alkalmas kikötőt a város Nyugati strandján. Azért éppen itt, mert a település partszakaszán a vízpart rehabilitációs előírások értelmében kizárólag ezen itt lehet kikötőt létesíteni.

Az önkormányzat a hónap elején szándéknyilatkozatot fogadott el, amelyben megerősítette, hogy nyertes pályázat esetén együttműködik a kikötőt építő beruházóval. A nyilatkozat szerint, ha a befektetőnek meglesz az engedélye az új elektromos yachtkikötő építésére és üzemeltetésére, akkor az önkormányzat a strand észak-keleti területrészét átadja használtra.

Az elektromos kikötőépítés ügye csakúgy, mint a Balatoni Hajózás Zrt. (Bahart) kikötő korszerűsítésének terve, megosztja a balatonföldváriakat, noha két különböző fejlesztési szándékról és más helyszínekről is van szó. Egy, a közösségi médiában létrehozott csoportban olvasható bejegyzés szerint az e-kikötő létesítésének kérdésében többek az a kifogás merült fel, hogy a tervezett beruházás kapcsán nem volt megelőző lakossági fórum, ahol a helyiek felvilágosítást kaphattak volna.

Holovits Huba polgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem az önkormányzat a beruházó. Azt is mondta, hogy a város szándéknyilatkozatára azért volt szükség, hogy a befektető beadhassa a pályázatát, amivel ha nyer és lesznek konkrét tervek is, akkor azokat a nyilvánosság bevonásával kívánják megvitatni.

A polgármester a sonline.hu kérdésére elmondta: az elektromos hajók számára is alkalmas új kikötő ötletét azért támogatják, mert szerintük minden Balaton-parti település vonzerejét meghatározza, hogy hány darab, mekkora és milyen minőségű kikötő található ott. A kikötők ráadásul vonzzák a fizetőképes vendégkört, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a marinában megjelenő turisták egy része idővel visszatérő vendéggé vagy akár ingatlantulajdonossá válik, ami a város gazdaságának is jót tesz – írja a sonline.hu.