Madárles készült a Balaton zöld sarkában (sonline.hu)

Elkészült a balatonberényi Csicsergő-félszigeti kilátó. Az önkormányzat a település „A Balaton zöld sarka” szlogenjéhez illeszkedve – fontosnak tartja, hogy Balatonberény egyedülálló természeti értékeit bemutassa.

 

A madárles a helyi képviselő-testület döntése alapján már 2021-ben megfogalmazódott, tavaly év végén saját és a Balaton Fejlesztési Tanács pályázati támogatásából nyolcmillió forintból épült meg. Druskoczi Tünde polgármester elmondta, hogy a kilátó vasbetonlemez alépítményen áll és a felépítmény fűrészelt fenyőfából készült. A belső lépcsőn két kilátószint érhető el, a legmagasabb pont a kilenc métert meghaladja.

A kilátót Karlavics Alexandra építészmérnök tervei alapján Ekler Károly építette meg. A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatóak. A Csicsergő-félsziget érintetlen, fásult részén, amely részben Natura 2000-védelem alatt áll – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása – írja a sonline.hu.