Ma is a Balatonban rejtőzik Kinsky gróf szívurnája (toretro.blog.hu)

A gróf annyira szerette Magyarországot, hogy szívét egy színezüst szelencében a Balatonba temettette halála után.

 

Élt egyszer egy gróf Magyarországon, aki annyira szerette e földet, hogy halála után itt, a Balatonban akarta eltemettetni szívét. A legnemesebb szervet így egy ezüst szelencébe zárták, és unokaöccse egy hajóról a vízbe dobta, a magyar tenger legmélyebb pontján. Olyan, mintha egy romantikus regényt vagy mesét olvasnánk, ám erről szó sincsen. A történet a két világháború között valóban lejátszódott, a szelence pedig ma is a tó mélyén rejti különös kincsét…

Bár cseh családból származott, anyja a délvidéki (vajdasági) magyar Darányi családban született, és folyamatosan táplálta fia magyarságtudatát, ahogy tette ezt később felesége, Festetich Georgina grófnő is. Zdenkó szinte teljes fiatalkorát Magyarországon töltötte, ahol Sándor Móricz gróf mellett kiváló lovassá fejlődött. Bár nem ért el igazán kimagasló sikereket, a lósport iránti szenvedélye egész életében elkísérte és több, saját tenyésztésű lova is sikerrel szerepelt versenyeken. A főrendek számára létrejött Magyar Lovaregylet oly nagyra tartotta Zdenkó érdemeit, hogy halála után szobrot akartak neki állítani (igaz a terv kútbaesett). A gróf emellett kiváló úszónak is számított, aki húszas éveiben többször úszott el a Dunán Bécstől Pozsonyig és tervei között szerepelt a La Manche csatorna átúszása is.

Noha élete teli volt pompával és sikerekkel, 80 éves korára szinte teljesen földönfutóvá vált, amikor nem tett hűségesküt a cseh uralomnak, így birtokai és vagyona nagy részéről lemondva, végérvényesen Abbáziába (ma Opatija) költözött. Itt érte a halál is, 1932. január 8-án, 88 esztendős korában. Nem sokkal korábban íratta a ma már furcsának ható végrendeletét, a mai Budapest Petőfi terén álló egykori Carlton hotelben. Ebben kikötötte, hogy halála után testét a bécsi központi temetőben, szívét pedig a Balatonban temessék el, hogy biztosan örökre magyar földön maradjon. De valóban olyan különös volt az előző század első évtizedeiben egy ilyen végrendelet?

Mindez kiderül a Tóretró blogon.