A legolcsóbbtól a legdrágábbig: ennyibe kerülnek most a balatoni ingatlanok (hellovidek.hu)

Jelentősen átalakította az ingatlanpiacot a járványhelyzet. Míg korábban a vidéki házakat, nyaralókat csak tavasszal, nyáron használták többségében a tulajdonosok, a vírus megjelenése óta már rendszeresen látogatják őket a Balatonnál is. Hol és mennyibe kerül most egy vidéki ház? Ennek járt utána a HellóVidék.

 

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak minimum tízszázalékos emelkedésével járt. Az árnövekedés rekordere a Velencei tó, ahol 35 százalékkal értek többet az ingatlanok. A kereslet növekedését jelzi, hogy a pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőttek.
A járványhelyzet nemcsak a lakóingatlan piacon hozott változásokat, de megnövekedett az érdeklődés a nyaralók és üdülőingatlanok iránt is – összegezte az Otthon Centrum tanulmányának adatait Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, a járványhelyzet érezhető változásokat generált az üdülőingatlanok piacán, mivel a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok a nyaralójukban töltsék a karantént.

Az igények megváltoztak
A nyaralókhoz kötődő igények köre is kibővült, az életvitelszerű lakhatási körülmények, a home office lehetőség és a jó infrastruktúra is szempontok lettek. Az ingatlannak szerkezetileg és felszereltségében is alkalmasnak kell lennie a hosszabb távú tartózkodásra, például fűtés, internethozzáférés. Népszerű lett a kétlaki életmód, és második otthonként tekintenek vásárlóik a nyaralókra – mondta a Világgazdaságnak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A szakember kitért arra is, hogy egyre csábítóbb a magyarok számára az, ha egy hétvégi nyaraló egyórányi autótávolságon belüli helyezkedik el a munkahelyükhöz. De az sem kizáró ok, ha mondjuk vonatozni kell érte. Sokan keresik azt a fajta szabadságot, hogy mindennap a nyaralójukba menjenek haza

Ahogy az igények változnak, úgy az árak is
A koronavírus-járvány a magyarországi ingatlanpiacon is éreztette hatását, az elmúlt másfél évben jelentősen erősödött a kereslet a nagyobb méretű, vízközeli lakóingatlanok és lakóingatlanok építésére alkalmas telkek iránt. A járvány miatt elrendelt korlátozások és az egyre általánosabbá váló otthoni munkavégzés elterjedésének hatására sokan elkezdték keresni a tóparti ingatlanokat, ami az árakban is azonnal megmutatkozott. Emellett a 2020 során bejelentett lakásfelújítási támogatásoknak is volt egyfajta árfelhajtó hatása. A fenti folyamatok legerősebben a Balaton-környéki települések lakásáraiban jelentek meg, ahol mostanra több településen is elértük a budapesti árakat – mondta el a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Hozzátette, az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint Budapesten kívül a Balatonfüredi, a Fonyódi és a Siófoki a három legdrágább járás, amelyek mindegyikében meghaladja a 600 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. A járások központi településein, a vízparthoz közeli utcákban pedig a 800 ezer forint körüli négyzetméterár sem ritka.

A cikk folytatása, a jellemző kínálati árakkal itt található.