Luxusszálloda épülhet Gyenesdiáson (napi.hu)

A helyi önkormányzattól megvásárolt értékes területen, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott 1,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból épülhet luxusszálloda Gyenesdiáson. Gál Lajos, a település polgármestere az egyetlen közép és hosszú távú kitörési pontnak látja a tervet arra, hogy a nagyközség minőségi szállodafejlesztésnek helyszínt adjon.

A Pleasure 77 Kft. építhet luxusszállodát a két gyenesdiási strand közötti, a helyi önkormányzattól vásárolt nagyon értékes Balaton-parti ingatlanon. Mindezt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy turisztikai fejlesztési program szálláshelyfejlesztési pályázatán elnyert 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból.

“Gyenesdiás képviselő-testülete a 2018. február 27. napján meghozott határozatával támogatta a Pleasure 77 Kft. szálloda építésére és üzemeltetésére vonatkozó elképzeléseit, pályázatát egyidejűleg a 728/54 helyrajzi számú Balaton-parti ingatlan adásvételére vonatkozó kétoldalú szándéknyilatkozatot jóváhagyta” – írta a Napi.hu-nak Gál Lajos a település polgármestere. Úgy látja, hogy a diási játékstrand melletti fejlesztés az egyetlen közép és hosszú távú kitörési pontja Gyenesdiásnak arra, hogy minőségi szállodafejlesztésnek helyszínt adjon.

Gál Lajos tájékoztatása szerint a tulajdonosokkal az ingatlan megvásárlására vonatkozó konkrét egyeztetés elkezdődött, júniusban (az állami elővásárlási jogról történő lemondást követően) megtörténhet az adás-vétel. A kiviteli tervek a nyár végére készülnének el, és az első kapavágásra október végéig kell várni. Az új szálloda pedig a tervek szerint 2021 tavaszán nyitna. A szálloda tervezése 2019 elején már elindult és jelenleg is folyamatban van, a jövőbeni építési engedély kiadásának azonban feltétele, hogy a beépítetlen terület közútkapcsolattal rendelkezzen, jelenleg ugyanis nem biztosított a közútról való megközelítése. A látványterveket májusban mutatták be a nyilvánosságnak, és a polgármester szerint nagy tetszést aratott a bemutatott portfólió. A horgászokkal is egyeztettek arról, hogy esetleg új helyszínre kellene költözniük a jelenleg – a Mepar adatai alapján – beépítetlen zöldterületről.

“Nagyon értékes terület, nagyon szép, sok áldozattal jár, de tudjuk, hogy a település gyarapszik ezáltal, hazai tőke ad biztonságot és garantált lesz a munkahelyteremtés és adó-erőképesség növekmény is. A képviselő-testület a jövőben is konszenzussal segíti az ügyet” – fogalmazott a gyenesdiási polgármester.

Az önkormányzat május 15-én tett közzé pályázati felhívást a Balaton-parti, 12 ezer négyzetméter nagyságú ingatlan értékesítésére: a minimális irányár 300 millió forint. A területre azonban elvileg nem csak a szálloda építését tervező Pleasure 77 nyújthat be ajánlatot május 31-ig, hanem minden természetes és jogi személy.

A teljes cikk itt elolvasható.