Lézerek és robotok Balatonbogláron (sonline.hu)

3D-nyomtató, programozható legorobotok és CNC-lézergravírozó is található abban a Digitális Készségfejlesztő Alkotóműhelyben, amelyet hétfőn vehettek birtokba a Mathiász János Szakgimnázium diákjai Balatonbogláron. A Siófoki Szakképzési Centrum mindegyik tagintézménye egy Digitális Készségfejlesztő Alkotóműhellyel gyarapodott, amelyhez a forrást egy GINOP- pályázat biztosította.

Kevés olyan centrum van az országban, ahol minden tagintézmény kapott egy ilyen műhelyt – idézi Szamosi Lórántot, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárját a sonline.hu. Iskolánként 18 millió forintból hozták létre a DKA-műhelyeket. Informatikában a balatonboglári iskola élen jár és bízom benne, hogy a rendelkezésre álló különféle eszközök segítségével bárki megvalósíthatja saját ötleteit, projektjeit, legyen szó digitális technológiáról, robotikáról vagy hagyományos szakmákról – jegyezte meg a kancellár. Hozzátette: a műhely pályaorientációs célokat is szolgál, hiszen általános iskolás csoportokat is várnak a nyitvatartási időben.

A szakgimnázium igazi tudásközpontja a városnak, akik itt tanulnak, akár egy helyi nagyvállalatnál is kamatoztathatják a megszerzett tudásukat – ezt már Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere jegyezte meg. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a Siófoki Szakképzési Centrum és Balatonboglár együttműködése mintaszerű, mind szakmailag, mind pedig gazdasági szempontból.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a centrumnak és az iskolának, hogy 21. századi tudást szerezhetnek diákjaik. A boglárihoz hasonló műhelyekkel a modern technika végre megérkezett az iskolákba – fogalmazott.