Láthatatlan szakmák a veszprémi színházban (veol.hu)

A láthatatlan színházi szakmákkal ismerkedhetnek meg a nézők a Veszprémi Petőfi Színház új kezdeményezése, a Petőfi Szalon című beszélgetős műsorban. A Petőfi Szalon ötletgazdája, a színház igazgatóhelyettese, Kellerné Egresi Zsuzsanna azt mondta, szeretnék megismertetni a nézőket azokkal a szakmákkal, amelyek számukra láthatatlanok, a színház számára azonban nélkülözhetetlenek. 

Az első alkalommal a súgószakmáról Horváth Katalin, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja, valamint Klózer Kitti, a színház súgója beszélt – tudósít a veol.hu. A súgó az olvasópróbától az utolsó előadásig jelen van a darabban, és az a jó, ha a nézők nem is tudnak a létezéséről. Horváth Katalin ötven évvel ezelőtt kezdte a szakmát. Szerette az irodalmat, a színházat és az alkotást, így lett súgó. Gyakran járt be a színházba, jól ismerte az ott dolgozókat, végül a Lóvátett lovagok című előadásban próbálhatta ki magát.

Nem volt igazán jó súgó, vallotta magáról, mindig többet mondott, mint amit kellett. Elismerte, hogy mindig a színésznek van igaza, mert őt látja a közönség. Kiderült, sokszor az is elég, ha a súgó csak jelen van, de arra is volt példa, hogy nem a szöveget, hanem a színpadi cselekvést kellett súgni.

Klózer Kitti öt éve végzi ezt a titokzatos munkát a színházban. A Pannon Egyetemen tanult színháztörténetet, közben gyakran megfordult a színházban is. Egy megüresedett állás hozta a lehetőséget, hogy közelebb kerüljön ahhoz a területhez, amit a színházon belül a legjobban kedvel. Dürrenmatt A fizikusok című darabjának előadásán „dobták be a mély vízbe”. Mindketten egyetértettek abban, hogy a súgó a színész nyugtatója.

A Petőfi Szalon jövő héten, október 14-én délután öt órakor folytatódik, a rendezőasszisztensek munkájának bemutatásával.