Lényeg a tiszta játék! (honvedelem.hu)

Balatonakarattyára, az Magyar Honvédelem Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központba érkezett a Fair Play Football Roadshow. A különleges szabályok között megrendezett, kispályás focitornán egy katona-rendőr vegyes csapat is indult – adta hírül a honvedelem.hu.

Augusztus 13-án, szombaton rendezték meg a sajátos focitornát. Az ötletgazda, és szervező Oltalom SE több mint tíz éve használja a sportot a nevelés innovatív eszközeként. Eddig több mint ezer, hátrányból induló embernek adtak lehetőséget arra, hogy a rendszeres, és ingyenes edzéseken fizikailag és szellemileg is kihozzák magukból a legtöbbet. Cél a roadshow-al továbbá az is, hogy a különböző társadalmi csoportokból érkezett csapatok az esélyegyenlőség, a tolerancia, a párbeszéd, a biztonságos sport népszerűsítése jegyében, a futballpályán, alakítsanak ki egymással pozitív emberi kapcsolatokat.

Lássuk be, hogy a hagyományos kispályás foci, és a fair play-en alapuló játék (sajnos) a legtöbb esetben különbözik egymástól… már csak azért is, mert az utóbbiban nem elsősorban az eredmény a lényeg. Nem elég, hogy a csapatok meccsein nincs bíró, a kezdőrúgás elvégzése előtt a felek speciális szabályokban is megállapodhatnak. Például: a kapus nem foghatja meg kézzel a labdát, a fejes gól kettőt ér, és így tovább. Természetesen a pályán tilos káromkodni, és szándékosan szabálytalankodni sem lehet, merthogy ez ugye ellenkezik a fair play szellemével.

honvéd.hu -fair-play

(fotó: Kálmánfy Gábor)

(14:01)