Lapidáriumi esték: Tapolca zsidósága és a szabadságharc (veol.hu)

A forradalom emlékére tartott előadást Hangodi László főmuzeológus, történész a Lapidáriumi esték keretén belül Tapolcán. A rendezvényre a Wass Albert Könyvtár és Múzeum első emeleti nagytermébe várták az érdeklődőket.

– A mai alkalommal Tapolca zsidósága és a szabadságharc címmel tekintjük át, hogy miként érintette a forradalom röpke másfél esztendeje a város korabeli közösségét, milyen áldozatvállalást tettek a hazáért, kik voltak a nevesíthető szolgálatot teljesítettek a haza és a szabadság védelmében – ismertette Hangodi László történész.

Rövid áttekintés gyanánt a szakértő elmondta, hogy van írásos ismeretünk a korabeli mezőváros zsidóságáról. 1703-tól számítható a zsidóság jelenléte Tapolcán. Ebben az évben kér letelepedési engedélyt Leszner Mózes Júda rajnavidéki kereskedő feleségével és gyermeke számára. Ettől az évtől folyamatosan jelen van ez a felekezet. Létszámuk évről-évre gyarapodik. A városi zsidóság aránya nagyon sokáig kevés ahhoz, hogy vallásuknak megfelelően önálló hitközséget alapítsanak. Évtizedekkel később a legközelebbi imahelyen, zsinagógában Keszthelyen tudtak részt venni vallásgyakorláson. 1788-tól létrejön a kővágóörsi hitközség. Ott is zsinagóga épül, innéttől kezdve már könnyebb helyzetbe kerülnek a zsidók. A Leszner család, mely később dinasztiává nőtte ki magát jelentős szőlő-, és borkultúrát teremtett a városban, ahol a borkereskedelem apáról-fiúra szállt.

A cikk folytatása itt található.