Szeptemberi özönvíz: több település várja még a döntést (tvkeszthely.hu)

Keszthely környékén több település is várja még a Belügyminisztérium döntését a tavaly szeptemberi özönvíz után benyújtott vismaior pályázatokról. Cserszegtomajnak a kért összeg felét már megítélték, Rezibe és Karmacsra még nem érkezett értesítés. Az önkormányzatoknak elsősorban utakat és átereszeket kell helyreállítaniuk.

szeptember 4. Keszthely térségében két nap alatt 1,5-2 havi átlagnak megfelelő csapadék zúdult le. Cserszegtomajon a megáradt Csókakői-patak egy hidat is megsemmisített és utakat rongált meg a villámárvíz. A műtárgy darabjai még most is a mederben hevernek. A Cserszeget és Tomajt összekötő út még most is le van zárva.

Bartha Gábor polgármester azt mondja, hogy az özönvíz után egyből beadták vis maior pályázatukat. A döntéshozók végül az igényelt összeg felére, mintegy 85 millió forintra becsülték a helyreállítások költségét.

„Jelen pillanatban a beadott és megítélt tételekből kettő indulhat. A szakemberek jelen pillanatban azon dolgoznak, hogy a megítélt összegre, tehát a beadott kár és a megítélt közötti különbségből adódóan a megítéltre átdolgozzák a dokumentációkat” – nyilatkozta Bartha Gábor.

Az egyik induló tétel az áteresz 18 millió forintos beruházása, ez szeptemberre készülhet el – tette hozzá a polgármester. 17 millió forint jut a kisebb, de mintegy 50 helyen történt károk – alámosások, gyűrődések, padkák – javítására. A település nyugati részén károsult utakra 40 millió forintot fordíthatnak, erre közbeszerzést kell kiírni, ami jelentősen lassíthatja a kivitelezés megkezdését.

Reziben is súlyos károkat okozott az özönvíz. A közel 2 kilométer hosszú Rigósi út csaknem 2/3-a ment tönkre. A polgármester azt mondja, a vis maior pályázatukat még nem bírálták el. Ők 72 millió forintra becsülték a helyreállítás költségét. Nagyon várják már a Belügyminisztérium döntését.

„Jön a szezon és, ha azt szeretnénk, hogy biztonságosan lehessen újra az úton közlekedni és mivel jelentős a közlekedés az úton, ezért az lesz a megnyugtató, ha megszületik a döntés és reményeink szerint megkapjuk a szükséges forrást ahhoz, hogy a megszokott, jó minőségű közlekedési körülmények alakuljanak ki” – mondta televíziónknak Cserép Gábor polgármester.

Karmacson is várják még a pályázatuk elbírálását. 8,6 millió forint a falu kárigénye. Ideiglenes módon tudták a megrongált utakat járhatóvá tenni – mondja Kelemen István polgármester.

„Van egy hegyi utunk, ami erősen károsodott, illetve egy belterületi utunk, ahol a dolomitburkolatot mosta el az eső, illetve a mögöttünk látható területet, az itt található átereszt, illetve a két hídfejet kellene helyreállítanunk, illetve az árkot profilozni, aminek az önkormányzat önerőből nem tud nekiállni” – sorolta a polgármester.

A megítélt helyreállítási költségek 90 százalékát adja a Belügyminisztérium, az önkormányzatoknak 10 százalék önerőt kell biztosítania.