Külső és belső elvándorlás Balatonlellén (sonline.hu)

Csaknem ezerrel élnek kevesebben Somogyban a belső elvándorlás miatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly jóval kevesebben kértek állandó lakcímet a megyében, mint amennyien elköltöztek.

Tavaly összesen 279 ezren költöztek el az országon belül másik településre – olvasható a sonline.hu összefoglalójában.  A belső elvándorlás legnagyobb mértékben az ezernél kevesebb lélekszámú falvakat sújtotta, de a kétezernél kisebb lakosú településeket sem kerülte el. A statisztikai adatok szerint jelentősen a 25 és 29 év közöttiek vándorolnak el a falvakból, de a 30 és 39, valamint a 20 és 24 év közöttieknél is vannak, akik más településen keresik a boldogulást.

A korábbi évekhez hasonlóan, területi összehasonlításban az elmúlt évben is a pesti régió, a Nyugat-Dunántúl és a Közép-Dunántúl voltak azok az országrészek, amelyekbe többen költöztek, mint amennyien elhagyták a régiót. A megyék közül a legvonzóbb lakóhelyek 2018-ban is Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém megye voltak. Somogyban az országon belüli elvándorlás leginkább a belső-somogyi településeket érinti.

Balatonlellén a belső elvándorlás keveredik a külsővel. Az elmúlt években többen is elhagyták a Balaton-parti várost és külföldön vállaltak munkát. Kenéz István polgármester szerint részben „pótolták” ezeket az embereket, hiszen több száz apartmanház épült a településen, sokan pedig életvitelszerűen is Lellére költöztek – olvasható a sonline.hu összegfoglalójában.