Különleges reprodukciók a Balaton Színházban (TV Keszthely)

Élő reprodukciókon elevenednek meg a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei a Balaton Színházban. A tárlat keszthelyi megnyitóján elhangzott, tovább szeretné erősíteni Keszthely a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat.

Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel címmel nyílt a kiállítás. A lengyel nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola diákjai, tanárai és szülők ültek portrét Csoma Szilvia fotóművésznek. A tárlat egy játékot mutat be, hiszen egyes elemeket kicseréltek a festményekhez képest – tudósít a TV Keszthely.

„Azt szerettük volna bemutatni, hogy a mai életünkbe hogyan lehet bevonni ezeket a képeket. Bizonyos kritikai aspektussal is közelítettünk, ezért vannak ezek a csavarok. Egy kicsit szerettünk volna a mának is szólni ezzel, illetve bemutatni a mai életünknek egyes viszontagságait” 

– mondta a kiállítást megnyitó Petőfi Sándor Lengyel Iskola igazgatója, Mondovics Beáta.

A lengyel nagykövetség mellett működő iskola diákjainak művészeti szakköröket is szerveztek, hogy megismerjék a feldolgozott műalkotásokat és készítőiket.  A tárlat a lengyel intézetben debütált, a szervezők most kezdtek országjárást a különleges alkotásokkal.

„Örülünk, hogy vidéki városok is élvezhetik ezt a kreatív és élménydús kiállítást. A jövőben a kiállítást Veszprémben, Szolnokon és Győrben is meg lehet majd tekinteni.”

– fogalmazott Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete. A lengyel nagykövetség nagy örömmel fogadta a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány megkeresését és vette védnöksége alá a kiállítást. A tárlat révén többen ismerhetik meg a kiemelkedő lengyel művészeket. A kiállítás megnyitóján Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta, a lengyel-magyar kapcsolatban Keszthely szeretne nagyobb szerepet vállalni:

„A jövőben pedig mindent megteszünk azért, hogy minél jobban megismerjük, mert azért itt sok munka van hátra, hogy a lengyel-magyar kulturális életben Keszthely is részt vállaljon. Ezen fogunk dolgozni.”

A Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel című kiállítás november 3-ig tekinthető meg Keszthelyen a Balaton Színház nyitvatartási ideje alatt.