Különleges faluház Zánkán (veol.hu)

Fantasztikus, óriási összetartó erővel rendelkezik Zánka, lelke van a községnek, igazán szerető és egymást tisztelő emberek lakják, akikkel könnyen megy a munka, fogalmazott Böhmné Kocsis Szilvia, aki tíz éve vezeti a faluházat Zánkán, férje, Böhm Tamás pedig önkéntes munkát végez ott és mindenben segít a párjának.

Nem szerettük volna, hogy az emberek a járvány miatt kimaradjanak a közösségi életből, a kultúrából, ezért online közvetítettük nekik az ünnepségeket, a beszélgetéseket, valamint a különféle programokat. Már 2011-ben elkezdődött valami, amikor a férjemmel, Böhm Tamással és néhány barátunkkal együtt gondoltunk egyet, és Filep Miklós polgármester engedélyével szerveztünk egy nyári strandpartit, különféle vidám programokkal, homokvárépítéssel, matrac- és sportversenyekkel, retró divatbemutatóval, aztán este saját együttesünkkel teremtettünk kitűnő hangulatot

– így beszélt a veol.hu-nak az előzményekről.

A faluház vezetője hozzátette: a vidám strandparti akkora sikernek, illetve érdeklődésnek örvendett, hogy ezen felbuzdulva összefogták a helyi klubokat, egyesületeket, és megszervezték a szüreti mulatságot is, ami többezres tömeget csalogatott Zánkára. Óriási rendezvény kerekedett belőle, mellyel mára országos hírnévre tettek szert.

Így kezdődött minden, aztán megpályáztuk az állást, a képviselő-testület mellénk állt, nagyon sok segítséget kaptunk a falu vezetőségétől – beszélt a kezdetekről a faluház vezetője. Először vállalkozóként dolgoztak az intézményben, ellátva a helyi kulturális feladatokat, majd Szilvia később főállásba került, a férje pedig kezdettől fogva önkéntesen segít mindenben, így a beszélgetéseknél, a hangosításban, a díszletek készítésében, a szállításban és még sok mindenben.

Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a helyi klubokkal, civil szervezetekkel, mindig és mindenkor számíthatnak a segítségükre. Szilvia szerint ez nem is menne máshogyan, legalábbis nem ilyen gördülékenyen, hiszen együtt dolgoznak, egy célért, hogy Zánka kulturális élete még jobb és jobb legyen, hogy szeressenek az emberek a faluházba járni, illetve közösségben lenni.

A különböző csoportok nagyon aktívan működnek a házban, így az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, az Okályi Iván Kertbarátkör, a Honismereti Kör, az Életmód Klub, a Magyar Tenger Népdalkör, a Nőklub és a szintén most 10 éves Zánkai Nevesincs Színjátszókör.

Zánka fantasztikus, óriási összetartó erővel rendelkezik, lelke van a községnek, igazán szerető és egymást tisztelő emberek lakják, akikkel könnyen megy a munka. A programok szervezésén egész évben gondolkodnak, mert úgy tartják, nemcsak nyáron van szükség kultúrára, jó programokra, hanem egész évben, így a szürke hétköznapokon is. Így minden évben megrendezik a magyar kultúra napját, a nemzeti ünnepeket, a nőnapot és a férfinapot, a több mint 20 éves múlttal rendelkező Zánkai Borheteket, a szüreti mulatságot, az adventet, amit élővé varázsoltak, az Ismeretlen ismerős című beszélgetéssorozatot, valamint a meghitt falukarácsonyt. Mindezek mellett még számtalan kisebb program megtalálható az éves programnaptárban.