Különleges Alkotóház Balatonalmádiban (epiteszforum.hu)

Az Alkotóház Tomay Tamás legutóbbi megvalósult épület átalakítása, ami jelen formájában, kiegészítő funkcióként, az ide érkező rezidens programban résztvevő alkotóknak szálláshelyet is biztosít. Ritka eset az, amikor a megbízó, a használó és a tervező egy család. Az Alkotóháznak a tervező lánya, Tomay Katalin iparművész a gazdája. Magát az épületet pedig Tomay Tamás fia találta: olyan épületet keresett az Alkotóház számára, ami két, nagyméretű kemencét képes befogadni.

(Fotó: Gyulovics István)

Balatonalmádi központjában állt egy sárga homlokzati színezésű, 1926-ra elkészült épület a Nyiri Mária által tervezett, 1976-os építésű buszpályaudvar mögött – áll Gyulovics István írásában, mely az epiteszforum.hu-n jelent meg.  Az eredetileg panziónak épült házat a Balaton körüli fejlesztések első hullámában még szezonális használatra szánták, így fűtéssel az átalakításig nem is rendelkezett. Ez a ház a huszadik század első évtizedeire jellemző üdülőturizmus igényeire válasz. Formálásában – mind alaprajzi szervezésben, mind tömegalakításban – szimmetria jellemzi, a korszak nagy hegyi-, vagy tóparti szállóinak formai kialakítását idézi. A szuterénben raktározás és konyha, a földszinten ebédlő, szobák és iroda helyezkedtek el. Az emeleten három nagyobb- és két kisebb szoba kapott helyet. A középső szoba kiegészül az ebédlő feletti terasszal. Az additív elemként megjelenő gondnoki lakás és tároló feltételezhetően bővítésként, egy későbbi építési fázisban valósult meg. A monumentalitás kölcsönzött építészeti jegyei nagyobbnak mutatják a házat.

Az átalakítás alapvető célja az volt, hogy két gázüzemű kemencét lehessen elhelyezni az épületben, amelyek a pincében kaptak helyet. Az anyagmozgatás és a folyton szaporodó tárgyak ugyanakkor szükségessé tették a pince bővítését és ennek „melléktermékeként” létrejött magasföldszinti terasz pótolja az addig hiányzó kertkapcsolatot. Ezzel a terasz kiegészítéssel a ház végre elnyeri a vendégfogadás és közösségi tér utolsó attribútumát is.

A ház vezérszintjére a külső előlépcsőn jutunk fel. Belépve nagyméretű közösségi tér fogad. Ez a színtere a workshopoknak is. A földszint négy műhely szobájához közös vizesblokk tartozik. Az emeleten további öt szoba került kialakításra. Elsőre szokatlannak tűnhet egy szállásépület esetében, hogy nem tartozik a szobákhoz dedikált vizesblokk. Jelen esetben ez határozott megbízói szándék volt, hogy ezzel is hangsúlyozza az épület kollektív, alkotóház jellegét. A belső lépcső tengelyében elhelyezkedő konyha és étkezőhelyiség az emeleti terasszal egészül ki.