Kristálytiszta a Balaton vize (veol.hu)

Kristálytiszta a Balaton vize, és ez volt jellemző a tóra nyáron is. Ez szakértők szerint egyaránt elmondható a kémiai anyagok, és algák szempontjából is. 

Nyár végén hirtelen megnőtt az algák mennyisége a Keszthelyi-öbölben, amikor főként fecskemoszatok és kékalgák jelentek meg. Szerencsére a veszélytelenebb fecskemoszatból volt több – mondta el a veol.hu-nak Jordán Ferenc, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete igazgatója. A szakértő kifejtette: a jelenség okát pontosan nem tudják, nagy valószínűséggel a Kis-Balatonban történt valami, viszont az intézetük nemigen lát rá az ottani folyamatokra. Valami történhetett, hogy a nagy meleggel együtt az említett öbölben megjelent a hatalmas mennyiségű alga, vélekedett az igazgató. Aztán mindez elkezdett csökkenni, és nem érintette a víz minőségét – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy lépéseket tettek azért, hogy a Kis-Balatonon is intenzívebbé tegyék a kutatásaikat, amire eddig nem volt elegendő pénz. Most sikerül talán forrásokat találni, ezzel az ottani monitoring is fejlődni fog, mondta a kutatóintézet vezetője. Jordán Ferenc hozzátette: a mostani kristálytiszta vizű tó elősegíti, hogy jobban tudnak szaporodni a hínárnövények, ami nagyon jót jelent – írja a veol.hu.