Közös ellenőrzés a Somogy megyei erdők védelméért (sefag.hu)

A Siófoki Rendőrkapitányság és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai tartottak összehangolt akciót a napokban a szabálysértések megelőzése érdekében – tájékoztat honlapján a Sefag Zrt.

 

Az utóbbi időben megemelkedett azok száma, akik a somogyi erdőket nem annyira a természet iránti szeretetből, mintsem önös szórakozásból, motorokkal, terepjáró autókkal keresik fel. Járműveikkel zavarják az erdő rendjét, az állatok nyugalmát, ami az őszi szarvasbőgés időszakában kiemelten kártékony, és veszélyes is egyben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét az alábbi szabályok betartására:

  • Erdőterületet csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad látogatni! Oda autóval, motorral, quaddal és egyéb motoros járművel – az erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység kivételével – tilos a behajtás!
  • Az erdőn munka, az utakon faanyagszállítás folyik, ezért fokozott óvatosságra intünk mindenkit! Az erdőgazdaságok honlapján a munkálatok miatti aktuális figyelmeztetések megtekinthetők, az erdőterületen pedig figyelemfelhívó táblák is jelölik azokat a szakaszokat, ahol tilos vagy csak fokozott körültekintéssel túrázhatnak!
  • Az erdei rakodókon felhalmozott, elszállításra váró faanyag nem játszótéri eszköz! A farakásokra felmászni tilos és balesetveszélyes!
  • Kutyát csak pórázon sétáltassanak! Az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket.
  • Az erdőben tüzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad, ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom. Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyeken is tilos!
  • Az erdei etikett egyik alapvető pontja, hogy nem szemetelünk az erdőben. Amit magunkkal hoztunk, azt vigyük is haza!

Az erdőkben elkövetett jogsértések megelőzése érdekében a jövőben is számítani lehet hasonló összehangolt akciókra -áll a tájékoztatásban.