Közmeghallgatás Balatonakarattyán: tavaszra készülhetnek el a problémás kikötő átdolgozott tervei

Közmeghallgatást tartottak november 4-én, szerdán Balatonakarattyán, a  Magyar Nemzeti Bank egyik cégének beruházásához tervezett kikötő ügyében. A lakosok kifogásaira  Matolcsy Gyöngyi polgármester  és a két alpolgármester igyekezett reagálni. A válaszokból kiderült: az önkormányzat nem engedélyezési hatóság, nem rajtuk múlik, hogy megépülhet-e a vitorláspihenő. 

A kikötőt az MNB-hez tartozó Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. építtetné a MÁV-üdülő területén készülő oktatási és konferenciaközponthoz. A 40 hajó befogadására alkalmas kikötő megépítése az engedélyes tervekben nem szerepelt, időközben azonban ezt is megterveztették, amellyel szemben több kifogásuk is van az ellenzőknek – írta meg korábban a hirbalaton.hu.

Magyar Hang szerdai közmeghallgatásról szóló tudósítása szerint részben az, hogy csak akkor értesültek hajópihenőről szőtt elképzelésről, amikor a tervezők elkezdték az engedélyeztetését a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál.

A kikötőhöz két 120-150 méteres mólószár épülne, amely jelentős mértékben átalakítaná a partszakaszt. A majdani kikötő területén az alacsony vízszint miatt komolyabb kotrásra is szükség lenne – két strandolásra alkalmas besorolású terület közé ékelődne –, továbbá kifogásuk szerint a megépülése esetén az uralkodó áramlási viszonyok miatt a Bezerédi strand eliszaposodna. Emellett állításuk szerint az MNB területét kettészelő szűk önkormányzati útra olyan forgalom hárulna, amelyet az nem bírna el.

Szerintük a kikötő a jelenlegi jogszabályok alapján nem épülhet meg, mert az érvényben lévő partvonalszabályozási tervben csupán egy mindössze öt méteres sáv az egyetlen kikötésre alkalmas szakasz ezen a parton. Ennek állami felülvizsgálata jelenleg folyamatban van. Létezik viszont a szabályozási tervnek már egy tervezete, ám ezen sem nagyobb a kikötésre alkalmas terület. Az ellenzők ezen kívül az önkormányzat hozzáállásával is elégedetlenek, mondván nem képviselik a lakók érdekeit a beruházóval szemben.

A fórumon Imrédy Szabolcs alpolgármester megerősítette: az önkormányzat szerint nem ördögtől való, hogy természetes vízen kikötő létesüljön. Hozzátette, az önkormányzat nem engedélyező hatóság, nincsenek jogi eszközei arra, hogy megakassza a beruházást.

A tervező – a beadott iratok szerint ez a Tér-Team Kft. – képviselőjeként bemutatkozó Szabó Gábor az egyik környezetvédelmi aggályokat soroló felvetésre úgy felelt, hogy az előzetes vizsgálati dokumentációhoz a tájvédelmi, környezeti hatások vizsgálatáról szóló anyagot csatolták, ez megtalálható a Veszprém Megyei Kormányhivatal honlapján. A Magyar Hang szerint ez a kikötő hatósági engedélyezési eljárásra beadott anyaga. A tervezők kérelme azonban formai okok és a hiányzó iratok miatt elbukott, a kormányhivatal környezetvédelmi osztálya megszüntette az eljárást.

Matolcsy Gyöngyi polgármester közmeghallgatáson elhangzott szavaiból az derült ki, hogy a tervezők az átdolgozott terveket tavaszra dolgozzák ki.  A kikötő témáját azzal zárta le, hogy végre van egy beruházó, amely egy helyi viszonyokban kis kikötőt építtetne. A felkorbácsolódott közhangulat miatt mégis úgy beszélnek a kikötő tervéről, mintha a beruházó „hortobágyi délibábot akarná felépíteni a Balaton partján” – fogalmazott. Ők azt szeretnék, ha jogszabályoknak és a különböző előírásoknak megfelelő beruházás készüljön – fejtette ki

A polgármester elmondása szerint a beruházó tavasszal nyitott egy fórum megtartására. Egy felszólaló úgy reagált, hogy ha lesz ilyen, célszerű elfogadniuk a meghívást. Mire egy másik résztvevő hozzátette: kérdés, nem lesz-e akkor már túl késő.