Közeledik a tavasz de a Balaton lebegő algái még a telet idézik

Bár a szárazföldön a természet már ébredezik, a Balaton nyíltvizében március végén még a téli algaközösség képviselőivel találkozhattunk, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már majdnem elérte a 10 °C-ot. Az algabiomassza az egész tél végi-tavasz eleji időszak alatt alacsony volt: az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 1,3 és 3,8 µg/L között, a Keszthelyi-medencében 7 és 13,5 µg/L között változott, amely nagyságrendileg megfeleltek a korábbi évek tavaszi biomassza értékeinek. 

(Fotó: A Balaton téli planktonjának jellegzetes parányai / Kovács W. Attila)

 

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján megjelent összefoglaló szerint a Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomassza értékeket mértek. A tél során mindkét tóterületen a parányi (pár mikrométeres) pikoeukarióta zöldalgák szaporodtak el, a fitoplankton teljes biomasszájának akár a felét is ezek az apró algák adták. A pikoplankton parányi gömbjei és pálcikái mellett dominánsan a nagyon karcsú (1-2 mikron átmérőjű) Monoraphidium zöldalga fajok jelenléte volt szembetűnő, mennyiségük azonban a tavasz közeledtével csökkenni kezdett.

A tó téli-tavasz eleji algaközösségére jellemző, hogy olyan kisméretű (< 10 µm) algák alkotják, amelyek azonosítása modern mikroszkópos módszerekkel sem lehetséges. Egy, a tavalyi évben az intézetünkben indult munka pont ezen algák azonosítását tűzte ki célul modern molekuláris biológiai módszerek segítségével. A kapott eredmények a tó diverzitásának pontosabb megismerését szolgálják majd.