Közel félmilliárdot vett ki balatoni hotelcégéből az OTP orosz nagybefektetője (mfor.hu)

A legnagyobb hazai bankban édesapjával és testvérével 7,43 százalékos, közel 250 milliárd forintot érő pakettet birtokló Rahimkulov Ruszlan érdekeltsége a feles tulajdonosa a siófoki Residence Hotelt működtető vállalkozásnak, amely alaptőkéjét 1,19 milliárd forintról 331 millióra szállította le.

A Residence Hotelt 2003 nyarán nyitotta meg egy családi vállalkozás, a Hoffmann-Pub Vendéglátó Kft., amely a vízparttól távolabbi telket, illetve a nem sokkal később megszűnt Alfa Kereskedelmi Rt. azon álló húszszobás üdülőjét 2000-ben vásárolta meg, s üzemeltette diákszállóként. Egészen addig, amíg összesen 600 millió forintból ­– melyből 220 milliót a Széchenyi-terv pályázatán nyert el – átalakíthatta és bővíthette az épületet. A cég 2007-től Hoffmann Hotel és Rendezvény Kft. néven működött tovább. Legutolsó nyilvánosan megismerhető teljes, 2017-es pénzügyi évét 690 millió forintos árbevétel mellett közel 331 milliós adózott nyereséggel zárta, saját tőkéje csaknem 1,5 milliárd forintra rúgott. Kötelezettségei azonban meghaladták az 1 milliárdot. A kft. üzletrészére a Raiffeisen Bank még 2011 májusában jegyeztetett be zálogjogot, ami 2018 júniusában került le.

Vélhetően annak következtében, hogy a cég rendezte az adósságát. Ennek érdekében dönthetett a Hoffmann család 2018 tavaszán úgy, hogy megválik szállodájától. E célból 3 millió forintos törzstőkével létrehozták a Residence Balaton Hotel Szállodaipari Kft.-t, amelyet néhány nappal később átkereszteltek Residence Balaton Hotel Ingatlanhasznosító Kft.-re. Tőkéje pedig nem sokkal később 3 millióról 1,19 milliárdra ugrott, amit azonban már fele-fele arányban két másik cég, a Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft. és a Peter’s Consulting Kft. dobott össze, miután az alapító kiszállt. Egyúttal az OTP Bank jelzálogjogot jegyeztetett be a cégre, ami arra utal, hogy a tőkeemelés nagyrészt a pénzintézet hiteléből valósulhatott meg.

A cikk folytatása itt elolvasható.