Kihirdették a Veszprém Megye Bora 2019 verseny győzteseit (balaton.vehir.hu)

A Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő fehérbora, illetve a Fodorvin Családi Pincészet Balatonakali Merlot Leshegy – Carpediem Selection nevű vörösbora nyerte el a Veszprém Megye Bora 2019 címet. A finom nedűket a következő egy évben protokoll célokra használja a hivatal és a megyei önkormányzat.

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzata elnöke hirdette ki a verseny győzteseit.  A kormánymegbízott az eredményhirdetésen emlékeztetett arra: 2011 óta immár 9. alkalommal hirdették ki a Veszprém Megye Bora verseny győztesét. Mint mondta, ezt az időszakot tekintve a magyar borágazatban és -turizmusban komoly fellendülés tapasztalható, ez pedig a kormányzati támogatásoknak, a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységének, valamint a régióban élő borászatok kemény munkájának köszönhető. A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy megnövekedett a hazai borok külföldi és belföldi kereslete, valamint nemcsak Veszprém megyében, hanem országos szinten is egyre magasabb minőséget képviselő borok közül válogathatunk.

Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy a verseny meghirdetésének egyik célja a megye borainak megismertetése, egyes pincészetek bemutatkozási lehetőségének megteremtése volt. Mindezt azzal is támogatja a hivatal és az önkormányzat, hogy egy éven keresztül a „Veszprém Megye Bora” címkével ellátott két nyertes bort kínálják majd protokoll-rendezvényeiken, illetve helyezik ajándékcsomagjaikba.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott a beérkezett 29 minta zsűriztetésében részt vevő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Badacsonyi Kutató Állomásának és minden jelentkezőnek. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a beérkezett remek borok termelői a cím elnyerésére a következő évben is kísérletet tesznek.

A teljes cikk itt található.