Korszerű orvosi műszerekkel gazdagodott a sümegi járóbeteg-szakellátó központ (veol.hu)

Közel 200 millió forint értékű korszerű orvosi műszerrel gazdagodott a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat járóbeteg-szakellátó központja. A jövő héten Ajkán adnak át új mammográf készüléket, így a Sümeg, Tapolca, Ajka környékieknek már nem kell Veszprémbe utazniuk a vizsgálatokért.


A szolgáltatások fejlesztését segítő műszerek átadásán, a szombati projektzáró rendezvényen Szabó Krisztina ügyvezető igazgató elmondta, hogy a két éve benyújtott pályázatnak köszönhetően 178 millió forintos támogatást kapott a szolgálat.

– A szolgáltatások fejlesztésén belül orvostechnológiai eszközöket szerezhettünk be. Számos szakrendelésen valósult meg fejlesztés, a legnagyobb értékben a képdiagnosztikai, röntgendiagnosztikai szakterületen. Digitális készüléket szereztünk be a régi, elavult helyett, de egy digitális mammográffal is gazdagodtunk. A sebészeten a gipszeléshez szükséges eszközöket, műszereket és bútorokat vásárolhattuk meg. A fizikoterápiás szakterületen az egész gépparkot kicseréltük, komplex ultrahangos, vákuumos, lézeres fizikoterápiás készüléket vásárolhattunk, infravörös terápiás készüléket és cryo-, valamint lökéshullám-terápiás készüléket szereztünk be. A nőgyógyászaton korszerű ultrahangkészülékre tudtuk cserélni a korábbi elavult fekete-fehér készüléket, amely hasi és izületi ultrahang vizsgálat készítésre is alkalmas. Kicseréltük a nőgyógyászati vizsgáló ágyat, nőgyógyászati cryo-terápiás készüléket szereztünk be. A kardiológiára 24 órás hoolter EKG-monitort vásárolhattunk, az érsebészet érsebészeti vizsgálatra alkalmas doppler készülékkel bővülhetett – sorolta Szabó Krisztina.

Hozzátette, hogy az orvostechnológiai eszközök piacára jellemző a nagy árverseny. Ennek köszönhetően a közbeszerzési eljáráson összesen 23 millió forinttal olcsóbb árajánlatot is kaptak. Igyekeztek teljes mértékben kihasználni az állami támogatást, ezért egy másik közbeszerzési eljárást is indítottak. Ennek eredményeként még több szakterület bővülhetett orvostechnológiai eszközzel. – Azok között jelentős a kardiológián a új kardiológiai ultrahang, amely Magyarországon elsőként ide, Sümegre érkezett először. Az EEG-szakrendelésen eddig a dolgozók egy régi, húszéves, elavult a eszközzel dolgozhattak, amely gyakran javításra szorult. Ennek a cseréjét is megoldhattuk, egy két full HD kamerával felszerelt digitális video EEG és EMG készüléket szerezhettünk be. Ezekre is büszkék vagyunk, hiszen a megyében ebből nincs több. A gasztroenterológiai szakterületen a gyakran használt gyomor- és vastagbéltükröző eszközök is elavultak, ezeket videogasztroszkópra és videokolonoszkópra tudtuk cserélni. Bővült a kardiológia is, ultrahangot, egy EKG és egy szív-érrendszeri szűrésre alkalmas arteriográf készüléket tudtunk beszerezni.

Winkler Péterné röntgenasszisztens az új röntgengépet mutatta be a projektzárón részt vevőknek Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
– A reumatológia egy ultrahangos csontsűrűségmérő készülékkel bővülhetett. Továbbá kar-boka indexmérőt, számítógépeket, nyomtatókat és perifériákat szerezhettünk be, valamint kombinált ultrahangos, lézer- és vákuumterápiás készüléket, rövidhullám- terápiás készüléket – mondta az ügyvezető igazgató.

Hangsúlyozta, a fejlesztés biztosítja, hogy a járóbeteg-szakellátás minőségét és a biztonságos betegellátást jelentősen növeljék. Reményét fejezte ki, hogy a terápiás és diagnosztikai eszközöknek köszönhetően csökken a fekvőbeteg-ellátásba történő felvételek száma. A város és a kistérség lakossága minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése ugyancsak javul mindezen eszközökkel.

A jövő héten Ajkán adnak át új mammográf készüléket, ez óriási előrelépés. Így a Sümeg, Tapolca, Ajka környékiek már választhatnak a közelben két gép között is, nem kell Veszprémbe menniük – írja a veol.hu.