Naturista strand egy bőrgyógyász szemével (likebalaton.hu)

Naturista strandok egy bőrgyógyász szemével – erről írt a likebalaton.hu, megszólaltatva a Balaton közelében lévő nudista strandokat is. (A Balaton partján Balatonberényben és Balatonakalin található naturista fürdőhely, illetve kemping, és az üdülőrégióban még Hévíztől nem messze, Nemesbükkön van egy nudista kemping, az Angéla Farm.)

– A nudista / naturista strandokkal kapcsolatbantévhit, hogy sokkal könnyebben vagy akár biztosan elkaphatunk nemi betegségeket. Ez nem igaz. El kell oszlatnom ezt a téves félelmet. Attól, hogy ezeken a strandokon meztelenül bemegyünk a vízbe, sem hepatitist, sem hiv fertőzést nem fogunk kapni. Egyáltalán nem veszélyesebbek a nudista üdülőhelyek, mint az átlag strandok – mondta Pónyai Katinka bőrgyógyász.

Természetesen az alapvető higiéniai és egészségügyi intézkedéseketitt is ajánlatos betartani, melyek a szakember szerint az alábbiak:

  • Ne üljünk le sehová törölköző nélkül!
  • Kenjük be magunkat alaposan naptejjel, hiszen a naturista strandokon a teljes testfelületet éri a napsugárzás!
  • A nők kiemelten figyeljenek a mellbimbóik naptejjel való védelmére!
  • A férfiak fokozottan figyeljenek a nemi szerv védelmére, melyet szintén fontos naptejjel óvni a káros sugárzástól!
  • Gyermekek esetében – ahogyan egyébként is – a legmagasabb faktorszámú védőkrémet használjuk, különös tekintettel a nemi jellegzetességek védelmére!
  • Használjunk a mosdóban papír wc ülőkét!

Megkérdezték a balatonberényi és a balatonakali naturista strandot is, hogy ők mit tesznek a higiénia fenntartása érdekében, ezeket alább idézzük.

Tóth Tamás, a Levendula Naturista Kemping Balatonakali üzemeltetője szerint az alapvető szabályok betartása a legfontosabb.

– A kemping egész területe, napozók, stégek, vizesblokkok rendszeresen karbantartottak, minden évben felújítunk vagy megújítunk valamit. A takarítás kiemelt, egyik leghangsúlyosabb, legtöbb odafigyelést igénylő feladatunk – mondta.

– Ugyanolyan higiénés intézkedéseket teszünk, mint más kempingjeinkben. Itt mindenki a naturista kempingek szokásainak megfelelően magával hordja a saját törölközőjét vagy strandkendőjét, és azt használja – mondta el Székely Orsolya, a Berényi Naturista Kemping marketing menedzsere.

(Fotó: Balatontourist)

Mitől különlegesek a nudista strandok, kempingek?

A likeBalaton kíváncsi volt arra is, hogy miben különlegesek ezek a kempingek, azon kívül, hogy a területen nem kell ruhát viselnünk.

Kiemelték, hogy a strandok eldugott területeken helyezkednek el, valamint igyekeznek ők is szűrni a kukkolókat, illetve a csodálatos balatoni panoráma mellett rendszeresen szerveznek kísérőprogramokat is. Székely Orsolya azt is elmondta, hogy náluk például – változatos programok és események szervezésével (pl. művészetek hétvégéje, családi nap, főzőverseny, beach party, egészség nap) építik a naturista közösséget, és teszik színessé az ott tartózkodást.

Ha már Balaton, érdekes szempont az is, hogy mennyire tudják kihasználni a tó közelségét és csodálatos természeti környezetét. A magyar tenger jelentősége a turizmus szempontjából is fontos. Mind a hazai, mind a külföldi vendégek tekintetében is kiemelt a régió. Ezt a strandok is megerősítették.

– Kempingünk közvetlenül a vízparton fekszik, saját stranddal rendelkezünk, az itt megszálló vagy ide látogató vendégek szabadon használhatják a strandot – mondta Tóth Tamás, a Levendula Naturista Kemping üzemeltetője. A Balaton közelsége egyértelműen az egyik legnagyobb előny az ország más területein lévő naturista kempingekhez képest.

(Fotó: likeBalaton.hu a Levendula Naturista Kemping engedélyével)

A cikk folytatása itt olvasható.