Koronavírus: folyamatosan mondják le a március 15-i ünnepi rendezvényeket a Balaton körül (FRISSTVE)

Újabb balatoni településeken, városokban maradnak el a március 15-i nagyrendezvények a koronavírus miatt. Balatonföldvár, Veszprém, Keszthely, Kaposvár, Zalaegerszeg városvezetése után Tihany is úgy döntött: óvatossági okokból nem tartják meg az 1948-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékező ünnepi műsorokat. Korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: a kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget.

„Az operatív törzs ajánlását elfogadva településünkön nem tartjuk meg a március 15-i rendezvényt.” – közölte kedden Tósoki Imre Tihany polgármestere. A településvezető Facebook oldalán úgy fogalmaz:  az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékezve 11.00 órakor koszorút fogok elhelyezni a Csokonai ligetben felállított kopjafánál. Természetesen a nemzeti színű zászlókat kihelyezzük a település fő utcáján és azokon az intézményeken, ahol korábban is szoktuk. Kitért arra is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a járvány alakulását és az illetékes hatóságokkal együttműködve fognak a jövőben is minden döntést meghozni és megtesznek mindent a lakosság védelme érdekében.

„Tekintettel a korona vírus terjedésének lehetséges kockázatára, Keszthely Város Önkormányzata lemondja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tervezett rendezvényeit. Nagy örömmel készültünk a keszthelyi ünnepségre, a város valamennyi oktatási intézményét megszólítva, hogy Keszthelyen valóban az ifjúság ünnepe legyen március 15-e” – áll Nagy Bálint, Keszthely polgármesterének közleményében. A városvezető hozzáteszi: nem szeretnék kockáztatni senkinek sem az egészségét, ezért Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete néma főhajtással fog tisztelegni a Bem József utcai Petőfi Sándor emléktáblánál. A közlemény szerint a keszthelyi önkormányzat az elkövetkező időszakban zárt térben nem tart tömegrendezvényeket, és a nagy látogatottságú, tervezett szabadtéri rendezvényeinkkel kapcsolatban is higgadt, felelősségteljes döntéseket hoz, melyről a város lakosságát minden esetben tájékoztatni fogják.

Biztonsági okokból, az országos operatív törzs ajánlását elfogadva, Balatonföldvár Város Önkormányzata is úgy döntött, hogy az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett városi megemlékezést lemondja – olvasható a város honlapján.

„Bár szerencsére Veszprémben továbbra sem tudunk koronavírussal fertőzött betegről, de a vírus veszélyei miatt idén mi sem tartjuk meg a hagyományos március 15-ei emlékező tömegrendezvényeket városunkban” – írja sajtóközleményében Porga Gyula polgármester. A városvezető hozzáteszi: javasolja, hogy a város iskolai és civil közösségei is fontolják meg a sokakat megmozgató rendezvények megtartását. Az utókor tisztelete jeléül – a veszprémiek nevében – koszorút helyezek el az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emékműve előtt – fogalmazott.

A kaposváriak védelmében nem tartja meg a hagyományos március 15-i Széchenyi- és Kossuth téri ünnepséget Kaposvár Önkormányzata sem. „Bár városunkban, Istennek hála, továbbra sem tudunk koronavírussal fertőzött betegről, ebben a helyzetben, mint minden nagy lélekszámú esemény, úgy a hagyományosan sok ezer kaposvári részvételével zajló március 15-i ünnepség megtartása is kockázatot jelentene” – indokolta a döntést Szita Károly polgármester.

Elmarad a március 15-ei városi ünnepség Zalaegerszegen is, erről a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szakmai iránymutatását figyelembe véve döntöttek – közölte a város polgármestere. Balaicz Zoltán azt kéri, hogy a város minden hivatalos, iskolai és civil közössége mérlegelje az előttünk álló időszakban a nagyobb létszámú programok megtartását. Kitért arra is, hogy a város vezetése és képviselő-testülete néma főhajtással és koszorúzással fogja leróni tiszteletét 1848-49 hőseinek emléke előtt.