Koronavírus: bezártak a keszthelyi múzeumok (TV Keszthely)

30 napra bezártak a múzeumok a Kormány új rendelete alapján Keszthelyen is. A járvány miatt hozott korlátozási szabály többek között a Helikon Kastélymúzeumot is érinti. Az intézményt mától nem fogadhat látogatókat. A hétvégén még egy koncertet meg tudtak rendezni, melyen Chopin és Liszt Ferenc műveit hallhatta a nagyérdemű a helyszínen és az online közvetítés keretében is.

Chopin és Liszt Ferenc nagysikerű darabjait adták elő Hegedűs Endre és Mezei Pál zongoraművészek a kastély nagy báltermében. A hétvégi rendezvényt már csak korlátozott számban látogathatták az érdeklődők, összesen 15 főt engedtek be a terembe.

A hétvégét sokan arra is kihasználták, hogy sétáljanak a kastélyparkban. Maszkban még a kastély kiállításait is meg lehetett tekinteni. Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy újabb járványügyi korlátozásokat kell bevezetni. Ennek értelmében szerdától a kulturális intézményeknek, így például a Helikon Kastélymúzeumnak is be kellett zárnia a kapuit 30 napra a látogatók elől. Pálinkás Róbert igazgató a TV Keszthelynek elmondta, az intézményben a munka nem áll meg, hiszen online minden héten más-más múzeumból szeretnének közvetítéseket az érdeklődők elé tárni, amennyiben erre van lehetőség. Emellett több fejlesztést is el tudnak végezni a kényszerpihenő alatt.

„Különböző részlegeken dolgozunk. Amely leginkább dolgozó részlegünk, az a projekt iroda, a fejlesztéseink azok folynak. Hála Istennek a kivitelezők is egyelőre nem tették le a munkát, tudják folytatni a munkájukat. Ugye nagyon sok futópályázata van a helikon kastélymúzeumnak, valamennyivel több, mint 8 milliárd forintnyi futópályázat. Ebből most még újabb 4 milliárd forintnyi pályázatot adtunk be. Ezekkel rengeteg munka van, ez a munka folyik.”

-fogalmazott Pálinkás Róbert.

Amennyiben a Kormány nem hosszabbítja meg a járványügyi rendeletet, várhatóan december 11-én nyithatják meg újra kapuikat a látogatók előtt a kulturális intézmények.