Költségvetési válság lesz Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Balatonfüreden ha elveszíti a nyári szezont, akkor a legrosszabb esetben 30 százalékos bevételkieséssel számolhat, ami 1,5 milliárd forintot jelent. Amennyiben egy 50 százalékos nyári szezont tudnak produkálni, akkor Balatonfüreden 600-700 milliós bevételkieséssel kell számolni. A város polgármestere szerint az biztos, hogy költségvetési válság lesz Balatonfüreden is, de egyelőre nem tudni, mekkora lesz a probléma.

Különbséget kell tennünk az önkormányzatok között, hiszen nagyon boldog lennék, ha csak a gépjárműadó bevételek elmaradásával kellene szembe néznünk – fogalmazott a balatonfured.hu-nak Bóka István.  Balatonfüred polgármestere kifejtette: azok az önkormányzatok, amelyeknek a gazdasági ereje a turizmusból származik, sokkal nagyobb problémákkal küzdenek. Az idegenforgalomból élő településeket háromszoros nagyságban érinti ez a válság, mint a többi települést. A turizmusból élő kisvárosokat mindenképpen külön kellene kezelni Hajdúszoboszlótól, Gyulán át Keszthelyig, hiszen egész más és nagyobb problémáink vannak.

Markánsan érinti Balatonfüredet az idegenforgalmi adó és az arra eső egyforintos állami támogatás elvesztése, hiszen ez közel 800 milliós tétel Balatonfüreden. Az év végéig az állam felfüggesztette az idegenforgalmi adó befizetését, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell bevallani azt. A polgármester arra kér minden szállásadót, hogy becsületesen vallja be az idegenforgalmi adót, mert az önkormányzatnak a bevallott adót az állami költségvetés megtéríti, tehát ebből lehetnek bevételeik.

A strandbevételek több száz milliót hoznak a városnak, egyelőre nem lehet tudni, ebből mennyire számíthatnak idén. A parkolási díjakat elvesztették, ráadásul a fizetős parkolás a közlekedés szabályozását is szolgálja Balatonfüreden, ezért a parkolási díjak eltörlését a pandémia szempontjából kontraproduktívnak tartja – fejtette ki a városvezető. Az iparűzési adó csökkenése pedig nemcsak ebben az évben, de jövőre is érinti majd a költségvetésüket – tette hozzá Bóka István.

Beszélt arról is, hogy turisztikai nagyhatalomként jelentős veszteségeik vannak és lesznek, ráadásul nagy intézményhálózatot tartanak fent. A városi intézkedésekkel sikerült visszafogni a költségeket, ebben az évben 300 milliós kiadást tudnak megtakarítani. Fontos szempont, hogy lehetőleg pályázati forrásokat ne veszítsünk el – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az biztos, hogy június közepéig minden városi rendezvény elmarad. A júliusi, augusztusi nagy rendezvényeikről egyelőre nincs döntés, de ha a kormány kitart a most bejelentett normatív szabályozása mellett, azaz augusztus 15-ig nem rendezhetők meg az 500 főnél nagyobb programok, akkor a város ehhez tartja majd magát. „Ez több, jelentős rendezvényünket érinti, a Hal és Bor Ünnepet, a Borheteket, az Anna-bált és az Anna Fesztivált.” – mondta el Bóka István.