Kivágott a tihanyi hegyből, 500 ezer forintos bírságot kapott (szmo.hu/444.hu)

„Természetvédelmi engedély nélkül elvégzett fakivágás és szakhatósági hozzájárulástól eltérően végzett tevékenység” miatt ötszázezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a kormányhivatal a tulajdonost, aki Tihany Óvár részén fekvő telkén elhordta szinte a fél hegyet. Ez derült ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszából, amit egy országgyűlési képviselő kérdésére írt – írja a szeretlekmagyarorszag.hu a 444.hu cikke alapján.

A közzétett felvételen jól látható a durva természetkárosítás

444.hu szerint a tulajdonos a bírság ellen jogorvoslattal élt, a közigazgatási per a Veszprémi Törvényszék előtt jelenleg is folyamatban van.

Orbán Balázs hozzátette, hogy „hogy a fentieken túlmenően az építésfelügyeleti hatóság az ingatlanon zajló építőipari kivitelezési tevékenységet a helyszínen szúrópróbaszerűen, valamint az építési naplóban távoli eléréssel is többször ellenőrizte”.

A lap felidézi, hogy az összesen majdnem 9 ezer négyzetméteres telken a tulajdoni lap szerint egészen 2019 végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt, de később itt egy óriási gödröt ástak, amin az építési engedély szerint egy 385 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz. A környéken egyre gyakrabban épülnek olyan medencés luxusnyaralók, melyeket mezőgazdasági épületnek neveznek – írják.