Károkozó hódok Dél-Zalában (zaol.hu)

Egyre több gondot okoznak a vízügy és az áramszolgáltató szakembereinek a megyében elszaporodott eurázsiai hódok- írja a zaol.hu. Jelenleg Európa-szerte 1,2 millió hód él, köszönhetően a sikeres visszatelepítési programnak – ami önmagában jó hír, hiszen visszahoztunk a kihalás széléről egy állatfajt. De…

A zaol.hu nemrég arról számolt hogy hogy a hódok miatt keletkezett, többször visszatérő üzemzavarok elhárítása nagy és sok munkát okoz az áramszolgáltató munkatársainak, mert a vizes-fás területek megközelítése a munkagépekkel nehéz, illetve a terepviszonyok miatt általában több órát vesz igénybe. Az állatfaj első példányai hódtelepítési programok keretében érkeztek újra hazánkba – ugyanis bundájáért és fogyasztásra alkalmas húsáért folytatott mértéktelen vadászata, illetve élőhelyeinek csökkenése miatt Európa nagy részéről kipusztult ez a rágcsáló.

– Balassa Tibor, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelője arról beszélt a zaol.hu-nak, hogy a probléma mostanra országossá terebélyesedett, mert ez az állatfaj gondot okoz azzal, hogy a partmenti fák törzsének elrágásával, gallyak, kisebb ágak felhasználásával úgynevezett hódgátat épít a mederben, ami miatt emelkedik a vízszint. Mivel az állat védett, csak hatósági engedély birtokában lehet elbontani a hódgátakat, de ma már szigorú feltételek mellett kapnak engedélyt a szakemberek a gyérítésükre is.

Az igazgatóság beavatkozásainak száma az elmúlt években nagyjából megtízszereződött, ezért véleményük szerint jó lenne átgondolni, hogy a hódok ilyen szintű védettségére szükség van-e.

Czabán Dávid ökológus, természetvédő is úgy véli, időszerű lenne kidolgozni a hódra egy fajkezelési programot, melynek az egyik eleme az lenne, hogy ragadozók híján szabályozza az egyedszámot, de oly módon, hogy közben ne sodródjon újra a kihalás szélére az eurázsiai hód.