Kisfaludyra emlékeztek Badacsonyban (veol.hu)

Kisfaludy-emléktáblát avattak pénteken a badacsonyi Kisfaludy-házban a költő születésének kétszázötvenedik évfordulója alkalmából – írja a veol.hu.

Az ünnepségen Krisztin N. László polgármester mondott köszöntőt a település képviselő-testülete és a rendezvényt szervező Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye nevében. Beszédében kiemelte az elődök tiszteletének, a múlt megőrzésének fontosságát. Ezt egy Kisfaludy Lászlótól származó idézettel támasztotta alá, amely a Kisfaludy család történetéről írt, 2004-ben megjelent könyvében olvasható.

– A múlt ismerete olyan tudás, amely biztos pontot jelenthet a következő nemzedékeknek jövőjük megélésében. Ezt úgy is fogalmazhatjuk nemzeti ünnepeink alkalmával, hogy aki a múltat nem értékeli, az nem érdemli a jövendőt. Mindezek figyelembevételével döntött úgy a képviselő-testület, hogy ezt az esztendőt Kisfaludy-emlékévvé nyilvánítja. Ennek része volt már a közelmúltban itt bemutatott zenés-táncos színdarab, a következő eleme pedig a mögöttem látható emléktábla, annak felavatása és az irodalmi műsor. Még egy programot ütemeztünk be, amely Kisfaludy Sándor életét, munkásságát helyezi fókuszba Badacsonytomajon, a költő által annyira szeretett vidék szívében – hangsúlyozta Krisztin N. László.

Beszédében szólt még a badacsonyi Kisfaludy-ház történetéről, a költő egykori présházáról, ahol Szegedy Rózával sírig tartó szerelme kezdődött. Az épület ma az önkormányzat tulajdonában van, a bérlő étteremként üzemelteti. Az emléktáblát a bejárat közelében helyezték el, s avatták fel. Az ünnepséget a Himfy Irodalmi Kör színes irodalmi, verses, énekes műsora, majd kötetlen beszélgetés zárta.