A vár mellett a petanque is történelmet ír Szigligeten (likebalaton.hu)

Szárnyal a szigligeti petanque, az igazolt játékosok sorra hozzák haza érmeiket a nemzetközi versenyekről, az amatőrök körében is egyre kedveltebb ez a különleges sport – írja a likebalaton.hu.

A magyar petanque történelem eddigi legjobb helyezéseket érték el az ifjúsági Európa-bajnokságon a szigligeti versenyzők, egy csapat és egy egyéni ezüstéremmel tértek haza a Palma de Mallorcán rendezett megmérettetésről.

Havas Rita szövetségi kapitány Szigligeten, a Balaton Sportegyesület színeiben készíti fel a fiatalokat a petanque versenyekre. Vele beszélgettünk arról, hogyan lehet a ma népszerű sportok, mint a foci vagy kézilabda mellett a gyerekeket vagy éppen a Balatonnál nyaraló felnőtteket rávenni arra, hogy fémgolyókat dobáljanak.

– Sokan felnőttként kezdik el a játékot, egyre divatosabb lett ez a sport. A tengerpartokon sok helyen láthatunk golyókat dobáló felnőtteket, gyerekeket, sokan rácsodálkoznak, hogy ezt itthon is ki lehet próbálni. Nyáron a Szigliget kupára teljesen amatőrök is neveztek, akik még a golyót sem tudták jól fogni. A nappali triplet után éjszakai páros verseny is volt, nagyon szerették. Hozzánk nemcsak az egyesület tagjai, hanem az itt nyaralók is járnak játszani.

Taktika és dobás

– Bevallom, én is felnőttként kezdtem el játszani, bár édesapám már 1982-ben, egy franciaországi családi nyaralás alkalmával beleszeretett a petanque sportba, 1989-ben megalakította a Magyar Petanque Szövetséget. A fiamat ő tanította meg játszani, ő ötszörös ifjúsági válogatott lett, de én akkor még nem játszottam.
A lányomat később elkísértem a versenyekre, és a keszthelyi iskolájában létrehoztam egy gyerekcsapatot, akikkel megnyertük az országos diákolimpiát. Hat éve költöztünk Szigligetre, itt is alapítottunk csapatot a gyerekeknek.

Egy szülői összejövetelen vetődött fel a kérdés, hogy mi felnőttek miért nem kezdtünk el még petanquot játszani, akkor játszottam először.
Most a szigligeti Balaton Sportegyesületen belül működik a szakosztályunk, több korosztálynak szervezünk nemzetközi edzőtáborokat, versenyeket. A legutóbbi versenyünkre 22 országból érkeztek játékosok, még Mongóliából, Nepálból is jöttek.

Gyerekkoromban sakkozó voltam, ez sokat segít, hiszen ez egy stratégiai és taktikai sport, kell hozzá egyfajta érzék és jó dobótechnika, de fejben dől el a siker. Ebben a sportban az is sikeres lehet, aki nem annyira ügyes, kevésbé sportalkatú.

A cél, hogy a nagy vasgolyókkal három dobás után minél közelebb kerüljünk a kis öcsihez, a fa célgolyóhoz.
Az nem elég, ha csak odagurítjuk, hiszen az ellenfél golyója is ott van. Mi legyen, kilőjük az ellenfelet, vagy odébb lőjük a kisöcsit, hogyan kerülünk jobb pozícióba? Gondolkodni is kell.
Mivel a gyakorlókészlet pár ezer forint, az is kipróbálhatja ezt a sportot, aki szerényebb anyagi körülményekkel rendelkezik, szinte bárhol, akár a kertben is lehet a golyókat dobálni.

A gyerekek imádják a petanque versenyeket

Számomra az utánpótlás nevelés a legfontosabb. A diákolimpia országos első három helyezést elérő sportolója 10 pontot visz az egyetemi, főiskolai felvételire. Petanque-ot itthon kevesen játszanak, könnyebb sikereket elérni mint a népszerűbbnek számító fociban. Minden évben tartunk egy iskolák közötti versenyt Szigligeti Csalogató Vándorkupa néven, ahol kispályás foci és petanque számokban lehet indulni. Ilyenkor azok a gyerekek is kipróbálják a golyódobálást, akik eddig csak fociztak, sokan be is lépnek az egyesületbe, annyira megtetszik nekik.

Szezonzáró verseny

Mivel maga a petanque golyó is hideg, ezt a játékot télen nem játsszák, nem tesz jót az ízületeknek, ha lehűl a kezünk, így az utolsó versenyünk október 22-én lesz. A Forró tea és forralt bor kupánk hagyományosan a szezon meghosszabbítása, bográcsban főzzük az ebédet, míg zajlik a verseny.