Kisberényi novum: bemutatkozik egy barátokból alakult szövetkezet

Vasárnap Családi Napon mutatkozik be a dél-balatoni Kisberény közössége, amely öt éve egy várost elhagyó, természetközelségre vágyó baráti társaságból alakult, és ma egy 15 család 37 tagjából álló, vegyszermentes termékeket termelő és forgalmazó szövetkezetként törekszik az önellátás elérésére.

 

      Augusztus 21-én délelőtt 10 órától bárki betérhet a kisberényi közösség gazdaságába megismerkedni a termékeivel, életmódjával, életszemléletével. A kóstolók mellett gyermekprogramokkal és előadásokkal is várják az érdeklődőket.

      Kolep István, a közösség programszervezője a hirbalaton.hu-nak elmondta, öt évvel ezelőtt indult el a városi élettől megcsömörlött baráti társaság kezdeményezése. Akad köztük hajdani bankár, területi képviselő, tűzoltó, tervező, könyvelő is, aki Budapestről, Pécsről, Paksról, Szombathelyről és Százhalombattáról érkezett, arra törekedve, hogy egy békés, harmonikus, természet-közeli életvitellel tartsa fenn magát kertészkedésből és állattartásból.

      Eddig csak egy család gondolta meg magát. Még az elején, egy tervező-ügyész házaspár döntött úgy, hogy nem vállalja be a nagy váltást. A kemény, tanulással és próbálkozásokkal eltelt első négy „úttörő” év után ma már stabilnak mondható a közösség önellátó gazdálkodása. Az idei lesz az első év, ami hasznot is hoz. Ezt szigorúan visszaforgatják majd fejlesztésekbe – a beszámoló szerint.

      A somogyi dombság egy védett kis völgyét lakhelyül választó kisberényi közösség lényege, hogy vallási hovatartozástól függetlenül, egymást segítve, közösen kertészkednek mintegy 4 ezer négyzetméternyi, közösségi felajánlásokból összejött földterületen, és tartanak disznót, kecskét, tehenet. A tagok által megvásárolt, helyrehozott ingatlanokban élve, gyümölcsfeldolgozással, lekvárok-, szörpök-, savanyúságok előállításával, méztermeléssel, továbbá kenyér-, szappankészítéssel, és gyógynövénykészítmények előállításával foglalkoznak.  „A termékértékesítéssel elsődlegesen nem a haszonszerzés a célunk, hanem az értékteremtés. Ezért állítunk elő tápértékben bő élelmiszereket vegyszermentes növénytermeléssel és szabadállattartással” – fogalmazott a programszervező.

      Elmondta azt is, hogy kerestek hasonló közösségeket az országban, de eddig nemigen találtak. A baráti köreiknek azonban megtetszett a kisberényi modell, és már alakulóban vannak hasonló közösségek Jásd, Szombathely és Pécs környékén.

      A manapság is csak mintegy kétszáz lelkes, többségében kisebbségiekből, illetve idős emberekből álló Kisberény vegyes érzelmekkel fogadta a közösséget. Van, aki örül annak, hogy az elnéptelenedés, és a fiatalok távozása után új élettel telt meg a falu, és akad, aki a mai napig rossz szemmel, leginkább féltékenyen nézi ezt az újfajta értékteremtést – mondta Kolep István. Hozzátette, a közösség végső célja a teljes önellátás elérése, mivel ma még a tagok a munkahelyük megtartása mellett dolgoznak a közös feladatokon. A tervek közt szerepel a gazdaság és a közösség bővítése is.

(15:13)