Kedvez az időjárás az ünnepnek

Államalapításunk ünnepén az időjárás kedvez a szabadtéri rendezvényekre látogatóknak, vasárnap lehűlés várható, de keddtől visszatér a jó idő. Budapesten tíz éve, a Balatonnál 55 éve történt utoljára több emberéletet követelő tragédia a viharos időjárás miatt.

      Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu-nak elmondta, 55 évvel ezelőtt még nem volt annyira fejlett a viharjelzés a Balatonon, mint most, ezért következhetett be a 1961. július 13-i tragédia, amikor a Balatonra törő váratlan zivatarlánc emberéleteket követelt.  Tíz évvel ezelőtt viszont már nem az előrejelzés hiányossága, hanem kommunikációs hiba okozta a budapesti, több emberéletet követelő tragédiát az augusztus 20-i ünnepségen.

      Ma már ilyesmitől sehol nem kell tartani, rossz időjárás esetén sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hivatalos honlapja, a met. hu közlése szerint a tíz évvel ezelőtti rendezvény óta minden évben fokozott figyelemmel készülnek az állami szervek az ünnepi rendezvények biztosítására. Ez alól az OMSZ sem kivétel, amely megerősített szolgálatot tart fenn az ünnep ideje alatt.

     A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvény Szervező Hivatala (HM NRH) illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ünnepséget megelőző héten naponta többször kapott időjárás előrejelzést. A fővárosi tűzijáték helyszínének biztosítása érdekében a Citadellához egy mobil automata meteorológiai állomást is telepítettek, amely 10 percenként szolgáltat adatokat. Az ünnepek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában – az OMSZ-on kívül – számos állami szerv képviselője részt vesz annak érdekében, hogy a rendezvények látogatói maximális biztonságban érezzék magukat.

      A legfrissebb meteorológiai információkat nyomon lehet követni a met.hu -n, de telefonos információs szolgáltatás (06 90 603421), és a Meteora, az ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll a célra.

(11:03)