Kirándulni ősszel is remek – Tanösvények a Balaton környékén

Kellemes programot ígér ősszel is a Balaton környéki tanösvények felfedezése. A szallas.hu blogján számos tippet találunk a kirándulásokhoz.

Fotó: Martin Edit

Íme néhány a kínálatból.

„Búbos vöcsök” tanösvény a Kányavári-szigeten

A Kis-Balaton egyik leghangulatosabb helye a Kányavári-sziget, ami páratlanul gazdag madárvilággal büszkélkedhet. A 15 pontból álló tanösvényen sok hasznos információt megtudhatunk róluk, a kilátókból és madárlesekből pedig kis szerencsével néhányat mi magunk is felfedezhetünk.

Kovácsi-hegyi Bazalt utca – Buruczky Ferenc tanösvény

Vidornyaszőlőstől nem messze elképesztő kőalakzatok, hatalmas bazaltoszlopok magasodnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti park egyik legszebb látnivalója a körülbelül 6 kilométeres, fokozottan védett Bazalt utca, mely a Buruczky Ferenc tanösvény része.

Az eldugott Badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény

A Szent-György-hegyi bazaltorgonákat sokan ismerik, de rejtőzik a környéken egy eldugott tanösvény, ahol szintén csodálatos bazaltképződményeket láthatunk. A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény útvonala ugyanis érinti a Kőkaput, a Tördemici Bazaltbányát és a Kőtengereket is.

Lóczy Lajos gejzírösvénye

A Tihanyi-félszigetet körülölelő 18 kilométeres tanösvény az apáti templomromtól indul. Az útvonal rendkívül látványos, az egyik legkülönlegesebb pontja azonban a hárommillió évvel ezelőtt keletkezett gejzírmező. Nyáron pedig a Csúcs-hegyről még a csodaszép levendulamezőben is gyönyörködhetünk. A távolság miatt a teljes túrát azoknak ajánljuk, akik gyakorlottabbak.

Az „Aranyember Útja” Balatonfüreden

A Balaton-felvidéki kék túra szakasza egy rövid, mindössze 600 méteres túra 6 pihenőponttal, ám annál látványosabb, hiszen több helyről is csodás panoráma tárul elénk. Utolsó állomása a Jókai-kilátó.

Balatonkenesei Tátorján tanösvény

A városközpontból indul a sárga T jelzés, ami elvezet a szép kilátást nyújtó Soós-hegyre, a tátorján természetvédelmi területté nyilvánított élőhelyéhez.

Siófoki Töreki tanösvény

A Siófok nyugati határában elterülő természetvédelmi területet szeli át a 12 pontból álló 9 kilométeres tanösvény, amit két strandolás között érdemes beiktatni a programunkba.

További tanösvények és részletes információk itt találhatók.