Elfér még több vendég Füreden? (balatonfured.hu/Füred TV)

A KSH adatai szerint az elmúlt években a legnépszerűbb turisztikai régiónak a Balaton számít a magyarok körében, idén sem volt ez másképp. A járványhelyzet enyhülése miatt már júniustól kezdve dinamikusan nőtt a belföldi vendég-forgalom, augusztusban zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek a Balatonnál. A kérdés az, mi lesz a szezonon kívül? Van-e létjogosultsága az egész éves Balaton koncepciónak, a magyar vendégek őszi, téli utazásaik során is a tavat választják-e majd külföldi úti cél helyett?


A statisztikából az is kiderül, hogy a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek szinte eltűntek, az előző évhez képest 75 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál. (Tavaly a szálláshelyekre érkezett 687 ezer külföldi vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el, ennek felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át pedig a Balatonnál.)

A balatoni vendéglátóhelyek többsége elégedett az idei nyárral, sőt egyes vélekedések szerint a frekventáltabb helyeken akkora volt a forgalom, hogy nincs szükség a balatoni-turizmus kormányzati segélycsomagjára. Az őszi és téli időszak viszont egyelőre meglehetősen kiszámíthatatlan, az optimistábbak abban bíznak, hogy legalább a korábbi években megszokott, vagy annál is több magyar vendég érkezik majd.

Balatonfüred az egyik legkedveltebb nyaralóhely volt idén is. Tele voltak a szállodák, a vendéglátóhelyek olykor alig győzték a forgalmat – olvasható a balatonfured.hu-n.

A Füred TV a nagyobb füredi hotelek igazgatóit kérdezte, ők milyennek látták a szezont?