Kínában mutatkozott be a cserszegtomaji tojásírás (zaol.hu)

Magyar Kézműves Remek díj, Népművészet Ifjú Mestere díj, többek között ilyen címekkel büszkélkedhet a kétgyermekes anyuka, aki a dolgos hétköznapokban a keszthelyi Életfa Általános Iskolában tanít. Fennmaradó idejét az iparművészetnek szenteli.Simon Katalin kínai kalandja egy pályázattal kezdődött, melyet a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) írt ki. A kínaiak pedig kiválasztották a pályázatát, így tojásíróként ő vehetett részt a Szellemi Kulturális Örökség 7. Kínai Nemzetközi Fesztiválján

Összességében olyan, mintha varázslat lenne a tojásban. 3-4 órát vesz igénybe egy darab elkészítése. Először felírom a mintát a tojásra, aztán befestem pirosra, utána azt, ahol szeretném pirosra hagyni, le kell fednem teljesen viasszal – mesélte a zaol.hu-nak Simon Katalin.  A keszthelyi Életfa Általános Iskola tanítója, aki szabadidejében iparművészettel foglalkozik kifejtette  ezt követően megy a fekete festékbe, utána megint lefedem azt, amit feketére szeretnék hagyni. Ezután jön a maratás, ha nem akarok már más színt rávinni, hanem csak visszavenném a színeket, akkor lemarom, és azután következik az olvasztás – ismertette a különleges technikát.

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy október közepén kiutazhattam a rendezvényre, méghozzá teljesen egyedül – fogalmazott a zaol.hu-nak Simon Katalin. Kiérkezése után egy nap állt a rendelkezésére, hogy megismerkedjen az óriási csengdui helyszínnel. Biztosítottak számunkra egy segítőt, illetve az eszközöket: fatalpakat, plexidobozt és kosarat kaptam. A saját elképzeléseim alapján rendezhettem be a helyem, mindez egyfajta tisztelet jelképezett – emlékezett vissza a kulturális fesztivál „nulladik napjára”.

Úgy fogalmazott: nyolc órán keresztül kiállítódarabként funkcionálni embert próbáló feladat. Sokszor arra lett figyelmes, hogy a látogatók mindegyike meg akarta fogni a tojásokat. A tömegben jóformán a levegő is elfogyott körülötte, de mindezek ellenére igyekezetem bevonni az alkotásba a kínai gyerekeket.

Majdnem minden országból érkeztek kiállítók Csengduba. Szecsuán tartomány fővárosában közel 13 millióan élnek. 5 nap alatt csaknem 10 millió embert vonzott a rendezvény.