Siófoki agrárkonferencia: csúszhat az új őstermelői rendszer bevezetése (agroinform.hu)

Az elmúlt egy esztendőben sokat finomodott a NAK őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata. Egyedül még a családi mezőgazdasági vállalkozási formán kell csiszolni. Viszont ha 2020 elején nem foglalják mindezt törvénybe, akkor újabb egy évet csúszhat a bevezetése. 

A közel egy évvel ezelőtti siófoki Agrárszektor konferencián, az ott megjelent széles szakmai közönség előtt is ismertette Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója a kamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló elképzeléseit, javaslatait; ennek része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése – tudósít az agroinform.hu.

Eltelt egy esztendő, a téma újfent napirenden volt az idei siófoki tanácskozáson, Cseszlai István pedig tájékoztatást adott az ügy fejleményeiről. Mint mondta, az eltelt majd’ 12 hónap alatt a kamara megyei fórumok során mutatta be a tervezetet a gazdáknak és gyűjtötte be a véleményeket, ezekből pedig két tanulságot szűrtek le. Egyrészt túl ambiciózusnak bizonyult az az elképzelés, hogy az őstermelői tevékenység és az új vállalkozási forma kettőse lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is;
Másfelől sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább. Hozzátette, a változtatás iránt van igény, ugyanis e fórumokon a vélemények mellett gyakorta feltették a sürgető „Mikor lesz már kész?” kérdést.

A tapasztalatok birtokában pedig a NAK némileg módosította a javaslatot. Eszerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként vagy őstermelői gazdaságként (ez egyféle hibridje lenne a mostani családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek) végezhetnék a mezőgazdasági munkát, aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft.-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat. Mindennek az adózási oldalát folyamatosan egyeztette a kamara és az agrártárca a Pénzügyminisztériummal.

A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szochót fizetni. Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes.

Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára megjegyezte, ha a 2020 tavaszi törvényalkotási sorozatba az Agrárminisztérium nem tudja beilleszteni a javaslatot, akkor közel egy évet csúszhat a megreformált őstermelői rendszer bevezetése – adja hírül az agroinform.hu.