Kimagasló minőségű borokat ad a Balaton (balatonfüred.hu)

Jóízű, kiváló minőségű borok jellemzik majd a balatoni borvidék 2019-es évjáratát – hangzott el a Vince-napi borünnepen. A regionális bor brand, a Balaton Bor egyre népszerűbb, garancia a minőségre. Ezúttal is volt olaszrizling kóstoló, vesszőáldás és koncert is.

A helyi turisztikai egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség és a Rizling Generáció szervezte Vince-napok alkalmából ezúttal is megrendezték a hagyományos úgynevezett origo kóstolót, aminek legfontosabb célja, hogy a borvidék tapasztalati úton, világos elvárások mentén, minőségileg meghatározhassa önmagát – tudósít a balatonfured.hu.

Ez a világ egyik legjobb borvidéke, az egyik legjobb termőhely. Azt szeretném, hogy az értékes területeinken ne a különböző trükköket keressük a szőlőterületek kiváltására, ne nyaralók épüljenek a helyükön, hanem legyen itt szőlőtermesztés. Ez nem egy elérhetetlen cél, Franciaországban, Ausztriában vannak erre jó példák – fogalmazott a Vince-napi ünnepségen Figula Mihály, akit idén a Borászok Borászának választott meg a szakma. Hozzátette: a borászatuk továbbra is igyekszik tenni a dolgát. Nemzetközi színtéren is megméretik magunkat, még akkor is, ha ez, a sikerek mellett, olykor pofonokkal is jár. A legfontosabb az, hogy az ide érkező gasztroturistáknak jó bort tudjunk adni. Összességében pozitívan látom a jövőnket – fogalmazott a füredi borász.

Az Anna Grand Hotelben rendezett eseményen dr. Májer János a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója értékelte a tavalyi évet, amelyet kiválónak nevezett, az évjárat mennyiségre ugyan közepes, de minőségre kimagasló, ízes borokat ígér. Előadásában kitért a klímaváltozás okozta nehézségekre is, mint említette, a tavalyi év volt az eddigi legmelegebb, az időjárás változása miatt a Balaton-felvidéken is egyre korábbra tolódik a szüret.