Kilencszáz éves Balatongyörök (zaol.hu)

Atyusz 4 szolgacsaládot 2 eke földet, 6 szőlőt ugyanennyi szőlőművessel és 300 juhot adományozott az egyháznak. Mindez az almádi bencés monostor 1121-ben kelt alapítólevelében olvasható. Abban az okiratban, mely először tesz említést a mai Balatongyörökről.

Az Archaeologia régészeti online magazin két szerzője: Pálóczi Horváth András és Hangodi László is ír a történelmi eseményről- őket idézte Biró Róbert polgármester, amikor arról a jeles eseményről beszélgettünk, hogy Balatongyörök 900 éves – azaz idén ünnepli a település első írásos említésének évfordulóját – tudósít a zaol.hu.

A jelenlegi ismeretek szerint település első írásos említése az 1121-es almádi monostor alapítóokirat. Atyusz bán – aki megalapította monostort – ennek fenntartásához szükséges birtoktesteket, falvakat és szolgákat rendelt. Ők adózok lettek és a későbbi terménybeszolgáltatással fent tudták tartani a monostort – idézte fel a településvezető. Azt is elmondta, hogy a mai Balatongyörök területén a középkorban több település is volt. Például a mai Szépkilátó – melyet a régiek még ma is Kápolnadombként emlegetnek – hajdan egy másik falu központja lehetett.

Ez a kerek évszám lehetőség arra, hogy a település múltjára jobban rá tudjunk világítani és a helyi identitást tudnánk erősíteni

– emelte ki Bíró Róbert. Így a kilencszáz éves évforduló méltó megünneplésére készül a település. Ennek nyitányaként a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának támogatásával megújultak a történelmi emlékhelyek: felállították Bertha Bulcsu író, valamint a vadász és utazó Széchenyi Zsigmond szobrát, parkosították a Kossuth-szobor környékét. Idén nyáron megjelenik a a szőlő és borkultúra hagyományait felidéző kötet, tervezik a hajdani györöki vár históriájának megjelentetését valamint a sorsfordító györökiekről szóló könyv kiadását. Rendezvények is várják a helyieket, üdülőtulajdonosokat és nyaralókat: a programsorozat májusban kezdődik.

Pünkösd környékén folytatjuk a régi balatongyöröki fotókból összeállított kiállítássorozatot, melynek darabjait úgy kaptuk a lakóktól és nyaralóktól. Körülbelül tíz éve rendszeresen bemutatjuk azokat a képeket, melyek a régi Balatongyörököt ábrázolják

-mondta el Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A falu újságjában és a közösségi oldalon jelentős személyiségek életét, s régi szép épületeket is bemutatnak. Színes program lesz a nyári Helyi Értékünnep. Ebben olyan programok is helyet kapnak majd, melyek egy közeljövőben megvalósuló kerekasztal-beszélgetésen fogalmazódnak meg.