Kezdődik a nagyhajós bajnokság a Balatonon (vitorlasmagazin.hu)

Alig egy héttel az 52. Kékszalag rajtja után, holnap indul az idei nagyhajós versenysorozat a Balatonon.

Az év legnagyobb versenye, az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj után, máris a hajóosztályok számára talán legfontosabb verseny következik. Annak a kilenc hajóosztálynak biztos, amely részt vesz a Nagyhajós Országos Bajnokságon, ami csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. A Magyar Vitorlás Szövetség rendezésében lebonyolításra kerülő ob-n a 15-ös jolle, a 25-ös jolle, a Scholtz 22, a 33-as, a Sudár Sport, a Regina, a 11mOD, a Nautic és az X35 Hungary osztályok hajói indulhatnak és versenyezhetnek a magyar bajnoki címekért.

A versenykiírás szerint, a helyezések tíz futam alapján dőlnek majd el, ugyanis ennyi lebonyolítását tervezi az MVSZ. Az országos bajnokság érvényességéhez négy futamra van szükség. Öt futam után a legrosszabb futameredményt kiejthetik a versenyzők, amennyiben pedig sikerülne nyolc, kilenc, vagy tíz futamot megrendezni, akkor a két legrosszabb eredmény ejthető ki.

Az időjárás előrejelzés szempontjából nagyon érdekes a helyzet, ugyanis éppen átvonul egy frontrendszer addigra, amire elkezdődik a bajnokság. Csütörtöktől visszatér a kánikula, ami nem jó előjel a szél szempontjából, ám a Kékszalag utáni napok reményt kelthetnek a vitorlázókban és a versenyrendezőkben. Bár elképesztően meleg volt, de ennek ellenére két-három napon keresztül ideális vitorlázó idő volt ugyanis a Balatonon. Sütött a nap és kellemes, néha élénk szél fújt a tavon.

A további részletek itt elolvashatóak.