Kezdődik a medvehagyma-szezon (turistamagazin.hu)

Elkezdődött a medvehagyma szezonja. A szakemberek idén is arra figyelmeztetnek, hogy az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval. Saját felhasználásra medvehagymát állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad- írja a turistamagazin.hu. 

 

A növény gyűjtési szezonja hagyományosan március végére, április elejére esik, de a korábbi hetek enyhe időjárása miatt úgy tűnik, idén a szokásosnál hamarabb beindulhat a szezon.

Maximum két kilót, kíméletesen

A szedés szabályai idén sem változtak, a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Védett területen csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.

Ezzel kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve az illetékes nemzetipark-igazgatóság nyújthat további információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A medvehagyma elsősorban a Dunántúlon fordul elő, a Dunától keletre már csak néhány kisebb lelőhelyét ismerjük. A fajjal leg­gya­krabban a Nyugati-Mecsek, a Zselic, a Keszthelyi-hegység és a Bakony területén találkozhatunk.