Kezdődik a balatonfüredi Anna Fesztivál (veol.hu)

Az Anna-bálok nyomában című tematikus sétával kezdődik az érdekes és színvonalas programsorozat a Vaszary Villa kertjében július 26-án 16 órakor, melyet pénteken és szombaton is megrendeznek. Hétfőn este koszorút helyeznek el Szentgyörgyi-Horváth Anna Krisztina tiszteletére a Horváth-háznál, a Balatoni Nagyasszony táblánál a Nők a Balatonért Egyesület közreműködésével. Az első bált ugyanis Szentgyörgyi-Horváth Fülöp János rendezte meg a füredi Horváth-házban lánya, Anna Krisztina tiszteletére 1825. július 26-án.

Az Anna Fesztivál kiemelkedő eseménye, a prímásverseny a kötelező darabokkal kezdődik a Kisfaludy Galériában kedden, ahol másnap a szabadon választott darabokat adják elő a résztvevők. Szerdán este a verseny gálaműsorát és díjátadóját is megtekinthetik az érdeklődők a Gyógy téren, a prímásverseny díjazottjai részvételével. Az Operafüred csütörtökön kezdődik, ahol a Magyar Állami Operaház (MÁO) Énekkara ajándékozza meg szép műsorral a közönséget, szintén a szívkórház előtti téren – írja a veol.hu.

Az Anna-bál előtti nap izgalmas programja a hajós szívhalászat, melynek hangulatáról Kalló Zoltán Henrik, a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar alapítója, Prima-díjas prímás és Novák Péter énekes, zeneszerző, színész, koreográfus gondoskodik. Utóbbi művész később Szíves kalauz elnevezéssel Balatonfüred fürdőváros hajdani és újkori anekdotáiból válogatva vidám történelmi időutazásra hívja az érdeklődőket a Vitorlás téren. Elhangzanak liezonok, légyottok, pikantériák, avagy nagy emberek kis történetei egy röpke félórába sűrítve. Az Anna-fesztivál programjára Ókovács Szilveszter, a MÁO főigazgatója vezetésével az Operafüred helyezi fel a koronát, ahol az operairodalom gyöngyszemeiből adnak elő a fellépő művészek.

A bál estéjén lovakkal, illetve fogatokban lehet kocsikázni, majd este hét órától megkezdődik a bál.

Gazdag programok közül válogathatnak azok is, akik nem vesznek részt az esten, így szép báli táncokat ad elő a Valcer Táncstúdió, valamint Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, és a Footprints zenekar koncertjével szórakoztatják a közönséget a Kisfaludy Színpadon. A Blaha Lujza utca szabadtéri bálján pedig a Stereo Swing szolgáltatja a talpalávalót. A báli hangulat másnap is folytatódik a Balatonfüred Néptánc Együttes jóvoltából a Kisfaludy Színpadon, majd bemutatkozik a 196. Anna-bál szépe és udvarhölgyei, akik lovas huszárok kíséretével kocsikáznak végig Balatonfüreden.

Este Operamozit tekinthet meg a közönség az Operafüred rendezésében, ugyancsak a Gyógy téren.