Kézai Simon Program: cél az ország digitális családi albumának létrehozása (veol.hu/MTI)

Az analóg technikával készült fotók archiválását tűzte ki célul a Kézai Simon Program. Kiemelték, a családoknál, intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum található, amely történelmi értékkel bír. A program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókornak. Evidenciaként kezeli a veszprémi és a balatoni régió vizuális örökségének bemutatását is – írja a veol.hu. Már applikáción keresztül is feltölthetőek a fotóalbumok a program honlapjára.

 

A Kézai Simon Programban a honlap mellett egy Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás is segíti a családi képek digitalizációját, feltöltését és rendezését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel a közelmúltban.

A program célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket. A tulajdonosok a fényképeik és a dokumentumaik digitalizálását, valamint online albumba rendezését 100 kép erejéig ingyenesen végezhetik el.
A digitalizálást követően a fényképekhez megjegyzéseket lehet fűzni, meglehet jelölni a képen szereplőket és akár a fotókhoz tartozó háttértörténetek elmesélésére is lehetőség nyílik.

A képek felhasználásáról minden esetben a feltöltő dönt, így akár nyilvánossá is teheti azokat az érdeklődők, a családtagok, valamint a kutatók számára. A közlemény szerint a platform a családi történelmek összekapcsolásával olyan nemzeti fotótárrá válhat, amely később családfakutatásra, rokonok megkeresésére is alkalmas lehet.

A 2020 nyarán elindult programban a DJP Hálózat részeként létrejött 25 Kézai Pont, ahol a mentorok segítségével helyben is elvégezhető a digitalizálás. A Kézai Pontokon az állampolgárok eddig több mint 10 ezer fényképpel és több száz albummal gyarapították a digitális családi fotótárat és azok több mint felét osztották meg publikusan – az MTI híradása szerint.

veol.hu. arról számolt be, hogy a járványügyi korlátozások feloldását követően újból elérhetővé válnak a Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjai – Veszprém megyében az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban működik ilyen –, amely azoknak jelent segítséget, akiknek nincs otthon internetelérésük. Ezeken a helyszíneken a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető a mentorok segítségével, akik mindenkinek támogatást nyújtanak a képek feldolgozásában, albumok létrehozásában, valamint a kapcsolódó történetek honlapon történő megjelenítésében is.