Kevesebb Budapest, több Balaton – Külföldiek nélkül is boldogulunk? (mfor.hu)

A szeptemberi határzár nélkül is kevés a külföldi vendég a budapesti szálláshelyeken, de normál esetben közel egymillió éjszakát köszönhetnének nekik a fővárosi szálláshelyek. Vidékről is hiányozni fognak- írja elemzésében az mfor.hu.

 

Nem csak a budapesti szállodákat érinti rendkívül negatívan, hogy a kormány szeptember elsejétől ismét lezárta a beutazók elől a magyar államhatárt. Ehhez elég csak megnézni a tavaly szeptemberi KSH adatokat és a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének (Szállodaszövetség) elemzését a hazai szállodaipar teljesítményéről. Az derül ki ezekből, hogy 2019 szeptemberében összesen 1,5 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, és ebből 850 ezer éjszakát Budapesten. Vagyis 650 ezer külföldi vendégéjszaka vidéki, főleg balatoni és nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeken történt.

Tavaly a Balatonnál közel 50-50 százalék volt az arány a magyarok és a külföldiek között. Idén nyáron a belföldi turizmus élénkülésével még némileg lehetett pótolni a külföldieket, de a statisztikák szerint a magyar vendégek augusztus végével gyakorlatilag eltűnnek a tó környékéről. A külföldi utazás ugyanakkor továbbra is kockázatos, mert naponta változnak a visszatérés szabályai, így a hazai szezon kitolódhat akár október végéig.

A teljes cikk itt olvasható.