Nemzetközi Sakkverseny zajlik egy héten át Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Négy országból, mintegy 90 fő részvételével vette kezdetét a 39. Nemzetközi sakkverseny péntek délután Keszthelyen. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően idén is 9 fordulóból áll, mely augusztus 28-ig tart. Az esemény megnyitóján elhangzott, bár a koronavírus miatt nehezebb volt megszervezni a megmérettetést, a nehézségek ellenére sem maradhatott el.

Sakktáblákkal teltek  meg idén is a keszthelyi VSZK éttermének asztalai. A 39. Nemzetközi sakkverseny a koronavírus miatt sem veszített népszerűségéből, ebben az évben is mintegy 90-en regisztráltak az eseményre. A legtöbben visszatérők, de mindig akadnak olyanok is, akik első alkalommal érkeznek a megmérettetésre.

„Budapestről érkeztünk a versenyre a kisfiammal. Én ’78 óta sakkozom, ő az utóbbi 4-5 évben. Azért választottuk most ezt a versenyt, mert több ismerősöm is jár ide régóta és mondták, hogy mindig jó hangulatú verseny van itt. És reméljük, hogy sok ponttal fogunk távozni erről a versenyről” – mondta el Lehőcz József.

A verseny megnyitóján egyperces néma csönddel emlékeztek meg az esemény egyik korábbi szervezőjéről, Horváth Lajosról, aki tavaly a sakkverseny vége után egy nappal hunyt el. Szalai István főszervező elmondta, bár nem volt könnyű az idei versenyt megvalósítani, az akadályokat sikeresen hárították. A biztonsági előírásoknak megfelelően több szempontot is figyelembe kellett venniük.

„Néző nem lehet a teremben, ezt én sem tudtam, de ugyanúgy próbáljuk az ablakokat nyitva tartani, tehát szellőztetés, kézmosást biztosítani, fertőtlenítést biztosítani. Tehát meg próbálunk felelni nyilván, hogy ne legyen semmi probléma. Mert azért számunkra az a jó, meg hát azt szeretnénk, hogyha akadálymentesen, gördülékenyen és minden külső behatás nélkül zajlana le ez a verseny.”

Az esemény megnyitóján a város önkormányzata nevében Horváth Tamás képviselő köszöntötte a megjelenteket. A szervezők munkáját Nemes Klára képviselő köszönte meg. A megmérettetés idén is 9 fordulós lesz, melyet a svájci rendszer szerint bonyolítanak le. Így minden fordulóban az előzőleg azonos vagy hasonló teljesítményt elért játékosok kerülnek szembe egymással. A sakkverseny augusztus 28-ig tart – adta hírül Keszthelyi TV.