Aligai Fürdőegyesület: „Ezzel a rendelettel Balatonaligát semmisítették meg” (merce.hu)

A nyár utolsó nyaralós szombatján több mint százan gyűltek össze a balatonvilágosi kultúrotthon nagytermében, a látogatók mindegyikén maszk volt. Kintről is több tucat érdekelt helyi lakos, nyaraló és ingatlantulajdonos figyelte, ahogy az Aligai Fürdőegyesület lakossági fórumán beszámolnak a kormány legújabb rendeletéről, mely előre láthatóan döntően befolyásolhatja a mintegy 50 hektárnyi, part menti Club Aliga üdülőbázis jövőjét, és a helyiek hozzáférését a tóparthoz. Szerintük ez hozzájárul ahhoz, hogy több helyen akár 50-ről 20%-ra csökkenjen a zöldterület aránya, illetve 4,5 méteres épületek helyett szakaszonként akar 18 méteres, vagyis 6 emeletes építmények épülhessenek – írja a merce.hu.

 

„Ezzel a rendelettel Balatonaligát semmisítették meg” – fogalmazott Bukovszki András, az egyesület alelnöke a fórumon. „Ami itt történik, az kőkemény politika”- fűzte hozzá.

(A fórum után pár órával öt ellenzési párt képviselője is részt vett egy Club Aliga bejáratánál tartott tájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint az ellenzéki összefogás fő üzenete az volt: „Továbbra is mindenkié és ne csak keveseké legyen a Balaton, ellenzéki pártok ezért azt szeretnék, ha a kormány meggondolná magát és visszavonná a Club Aliga fejlesztését kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendeletet” – a szerk.)

A fórumon elhangzottak szerint 4 km hosszú partszakaszon még a helyiek és a nyaralótulajdonosok ingyen használhatják a strandot, horgászhatnak a mólóról. Ezt a jogot csak a civil egyesület kitartó munkája tette lehetővé – a 90-es években ők vívtak azért harcot, hogy a régi pártüdülő területe szabadon használható legyen. Mióta 2017-ben az övezet eddigi tulajdonosát, a Pro-Mot Kft.-t megvette az Appennin, azóta újra harcolnak, hogy a tulajdonosváltás ne vezethessen a part lezárásához.

 

Az aktuális kormányrendelettel az egész övezet kiemelt nemzetgazdasági beruházássá vált

Rada Enikő, az egyesület vezetőségi tagja azt mondta a Club Aligai fejlesztését kiemeltté tevő kormányrendeletről:„Azt olvassuk ki, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy lezárják”. Részletesen kifejtette, hogy a rendelet melyik része hogyan módosítja a partszakasz különböző részeit. Úgy látja, az biztos, hogy engedélyt ad rá, hogy sok helyen akár 50-ről 20%-ra csökkenjen a zöldterület aránya, illetve 4,5 méteres épületek helyett szakaszonként akar 18 méteres, vagyis 6 emeletes építmények épülhessenek.

A Fürdőegyesület szerint, hogy ha a helyi szabályozás – amely eddig a Clubon átvezető utat, illetve a parti sétányt közterületnek minősítette – az új kormányrendelettel ellentétes, akkor az utóbbi felülírja az előbbit.

A kormány augusztus elején minősítette kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé a Club Aliga fejlesztését, ami – ahogy a gödi Samsung bővítés esetében is – lehetővé teszi a helyi szabályozások mellőzését. A Fürdőegyesület legnagyobb félelme, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik. E megállapodás szerint ugyanis a fejlesztőnek fenn kell tartania a helyiek által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat, és kezdeményeznie kell a kormánynál azok átadását az önkormányzatnak.

 

A fejlesztő Appeninn Holding egy közleményben nemrégiben azt írta:

„A kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára.”

A korábban a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István tulajdonában lévő Appeninn nemrégiben 2 milliárd forintot is meghaladó, vissza nem térítendő állami támogatást kapott az aligai és egy balatonfüredi fejlesztés megvalósítására. Mészáros és Tiborcz tavasszal szálltak ki a cégből, a miniszterelnök veje nemrégiben ezt úgy indokolta, „nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer” – írja a merce.hu.

 

A Fürdőegyesület lakossági fórumáról készült amatőr felvételt is közlő cikk itt olvasható.

A Club Aligán nagyszabású beruházásokat tervező Appeninn Nyrt. tegnapi közleménye szerint sok a félreértés az ügyben.